Dieta rozdzielna Hay'a
Jeśli chcesz schudnąć, stosuj się do diety rozdzielnej, przestań jeść białka razem z węglowodanami.
Dieta rozdzielna jest bardzo popularna w USA. Wymyślił ją na początku XX w. dr William Howard Hay.
Obserwując swoich pacjentów, odkrył związek między chorobami serca,
układu krążenia i zaburzeniami trawiennymi a stosowaną przez nich dietą.
Po przestudiowaniu wielu badań na ten temat stworzył własny system
odżywiania, dzięki któremu można pozbyć się wielu dolegliwości i
odzyskać prawidłową wagę.
Prawidłowe komponowanie produktów
spożywczych oszczędza energię zużywaną do trawienia, stąd jego
rewelacyjne działanie w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób: alergia, nadciśnienie, miażdżyca, rak, cukrzyca... Odpowiednie
łączenie produktów to narzędzie, które możesz wykorzystać, aby zachować
zdrowie. Podobny rodzaj narzędzia jak gimnastyka. To nie jest zasada,
którą musisz stosować za wszelką cenę, zawsze i mieć poczucie winy, gdy
ją złamiesz.
Już rosyjski naukowiec Iwan Pawłow
zauważył, że mięso i skrobia mają inny czas trawienia. Skrobia czyli
chleb, ziemniaki czy makaron opuszcza żołądek po mniej więcej 2
godzinach, a mięso po około 4 godzinach. Jakież było jego zdziwienie,
gdy spostrzegł, że mieszany posiłek - mięso ze skrobią - potrzebuje aż 8
lub więcej godzin przebywania w żołądku. To oznacza, że czasu na
strawienie jadanych codzienne kanapek - chleb z wędliną, serem lub
jajkiem - hamburgery, hot-dogi, mięso z ziemniakami, ryżem, makaronem
lub kaszą - potrzebują 2 razy więcej, niż gdyby były jedzone oddzielnie w
innych posiłkach.
Dwukrotnie dłużej może oznaczać
dwukrotnie większe zużycie energii i enzymów. Posiłki o charakterze
mieszanym - jak na przykład mięso i chleb - sprzyjają zaparciom, w
przeciwieństwie do mięsa z surówką w jednym posiłku, a chleba z masłem,
ogórkiem, pomidorem itp. w drugim posiłku.
Dr William Howard Hay był
pionierem kierunku komponowania posiłków (po angielsku - rood
combining) w wieku około 40 lat zaczął poważnie chorować na chorobę
Brighta - zapalenie nerek. Miał nadciśnienie, powiększony mięsień
sercowy. Medyczna diagnoza nie zostawiała mu już wiele lat życia. Ale
zamiast poddać się chorobie, dr Hay zainteresował się medycyną
naturalną. Zaczął odżywiać się w sposób naturalny i w ilościach
umiarkowanych. W ciągu 3 miesięcy objawy choroby ustąpiły. Schudł 25
kilogramów i był bardziej sprawny niż kiedykolwiek przedtem. Zajął się
propagowaniem idei leczenia chorób przez dietę, pomysł niepopularny
wśród lekarzy - wtedy i dziś. Dowodził, że medycyna znalazła się w
ślepej uliczce - lecząc objawy, a nie starając się usuwać przyczyn.
Przykładem był jego własny przypadek,
całkowitego wyleczenia nieuleczalnej choroby. W miarę upływu lat dr Hay
stawał się coraz zdrowszy i silniejszy. W leczeniu swoich pacjentów
kładł główny nacisk na przeciwdziałanie nadmiernej kwasowości
powstającej w organizmie na skutek niewłaściwego odżywiania.
Gdy białka - mięso, drób, ryby,
jajka, produkty mleczne - oraz węglowodany - chleb, ryż, ziemniaki,
makaron, kasze są zjadane w tym samym posiłku, co jest codzienną
praktyką - na skutek upośledzonego trawienia powstaje nadmierna
kwasowość. Aby to zrozumieć konieczne jest przypomnienie prostych
informacji z dziedziny chemii.
Białka rozkładane są w żołądku z udziałem kwasu solnego. Węglowodany wymagają do wstępnego trawienia ptialiną śliny (ptialina - dawna nazwa amylazy ślinowej, która rozkłada skrobię na maltozę i dekstrynę), środowiska alkalicznego.
Gdy jemy dużo białka zmieszanego ze
skrobią, skuteczność działania soków trawiennych zostaje znacznie
upośledzona. Jest za dużo kwasu, aby skrobia została do końca strawiona i
niewystarczająca ilość kwasu do strawienia białka. W rezultacie
ptialina i kwas solny częściowo się neutralizują. Gdy białko nie jest do
końca strawione zaczyna gnić. Nie kompletnie strawione węglowodany -
fermentują, a niedotrawiony tłuszcz - jełczeje. Efektem tych reakcji
jest zakwaszenie organizmu.
Dr Hay opublikował swoją pierwszą
książkę o łączeniu produktów w 1930 roku, wyprzedzając zainteresowanie
naukowców tym zagadnieniem. Przekonywał swoich pacjentów i czytelników,
aby unikali takich tradycyjnych kombinacji jak: chleb i mięso, kurczak i
ryż, ryba i ziemniaki, jaja i makaron. Zamiast tego możemy każdy ze
składników oddzielnie łączyć z warzywami gotowanymi i surowymi.
60 lat po opublikowaniu pracy dr Haya
jego teoria jest wciąż znana jedynie w wąskich kręgach i całkowicie
ignorowana przez "naukowców" od spraw żywienia i ogromną większość
lekarzy. Jest to niezrozumiałe , jak można uparcie zaprzeczać faktom!
Możemy sobie
wyobrazić, co dzieje się w żołądku, kiedy dochodzi
do jednoczesnego trawienia białka i skrobi. Kwaśne i
zasadowe soki trawienne wydzielane są jednocześnie i
szybko się neutralizują, pozostawiając w żołądku słaby,
wodnisty roztwór, który nie jest w stanie należycie
strawić białka, ani skrobi. Ponieważ w przewodzie
pokarmowym obecne są bakterie, dochodzi do rozkładu białka
i fermentacji skrobi.
I właśnie rozkład i fermentacja są główną przyczyną wszelkiego rodzaju dolegliwości układu trawiennego takich jak gazy, zgaga, kurcze żołądka, wzdęcia zaparcia, cuchnący stolec, krwawienie hemoroidów, zapalenie okrężnicy itp. Rezultatem źle dobranych połączeń pokarmowych są inne objawy zaliczane do symptomów alergii, takie jak : wysypka, pokrzywka, bóle głowy, mdłości ich powodem jest przedostanie się toksycznych produktów rozkładu i fermentacji do krwi.
Aby zapobiec fermentacji i gniciu możesz uzupełnić swoją dietę stosując suplementy zawierające enzymy Digestive Enzymes lub Meal Time.
Zasady diety rozdzielnej:
Pozwala ona komponować posiłki według
własnych upodobań. Nie wymaga rezygnacji z ulubionych produktów,
wskazuje jedynie, jak je łączyć bez szkody dla zdrowia. Dieta rozdzielna
dzięki swojej różnorodności dostarcza organizmowi wszystkich
niezbędnych składników odżywczych. Dlatego możesz ją stosować przez całe
życie.
Teoria dr. Haya w diecie
rozdzielnej opiera się na założeniu, że cała żywność dzieli się na dwie
podstawowe grupy: białkową i węglowodanową.
Produkty z obydwu grup są inaczej trawione przez organizm (m.in.
wymagają innych enzymów). Dlatego nie należy ich łączyć w trakcie
jednego posiłku. Obciąża to bowiem układ trawienny i sprzyja m.in.
przybieraniu na wadze. Dr Hay wyróżnia jeszcze jedną grupę: produkty neutralne, które można jeść zarówno z białkami, jak i węglowodanami.
Zasada niełączenia białka i skrobi
pozostaje aktualna, chcę jednak zaproponować praktyczne i skuteczne jej
zastosowanie. Gdy układasz kombinacje produktów, skoncentruj się na
głównych składnikach, nie zawracając sobie głowy odrobiną tartego sera,
którym posypałeś danie Podstawową sprawą jest unikanie fanatyzmu w
stosowaniu zasad. Możesz zjeść niedużą ilość jogurtu lub sera z ryżem,
możesz dodać kilka kawałeczków kurczaka do makaronu, lub ryby do
ziemniaków - jeśli tylko te ilości są nieznaczne, a warzywa dominują.
W krajach azjatyckich: Indiach, Chinach,
Japonii ilości białka zwierzęcego dodawanego do dań są niewielkie -
dominują natomiast węglowodany i warzywa. W naszej kuchni odwrotnie,
dominuje mięso, drób lub ryby, do tego duża ilość ziemniaków, chleba,
kasz, makaronu, niewielka ilość gotowanej jarzyny i jeszcze mniejsza
porcja surówki - czasem potraktowana jako przybranie, które większość
osób pozostawia nietknięte na talerzu. Jeśli jesteś mięsożerny i nie
możesz się bez niego obejść, najkorzystniej dla Ciebie będzie zjeść
mięso w towarzystwie warzyw i sałatek.
Aby schudnąć i zyskać energię, unikaj mieszania białka ze skrobią. Jedz białko z sałatą i warzywami niskoskrobiowymi na obiad i produkty skrobiowe z warzywami i/lub surówką na kolację.
Pamiętaj, że Ty tu rządzisz, i że dni,
gdy przestrzegasz zasad, to dni, kiedy gubisz dodatkowe kilogramy,
gromadzisz energię i czujesz się wspaniale!
Wiele osób pyta czy można jeść desery i
kiedy to należy robić, aby sobie jak najmniej zaszkodzić. Większość
deserów - ciasta, ciastka, budynie - zawiera skrobię i rafinowany cukier
i powinny być jedzone wyłącznie z posiłkami zawierającymi skrobię i
warzywa. Nigdy nie po obiedzie. Deser można łączyć z wyciszającą kolacją
lub posiłkiem wegetariańskim.
Na kolację możesz zjeść na przykład gorącą warzywną zupę z razowym chlebem, a na deser kawałek szarlotki lub ciasta z owocami.
A jak jeść świeże owoce ?
Owoce można jeść wyłącznie same, na pusty żołądek.
Najnowsze badania naukowe nieco zmieniły to zalecenie. Owoce są jednymi z najlepszych nośników enzymów.
Po pierwsze, owoce łączą się doskonale z surowymi warzywami. Sałatka owocowa może zawierać awokado i
może
jej towarzyszyć sałatka warzywna z nietłustym (na przykład jogurtowym)
sosem. Szczególnie w okresie upałów, posiłki owocowo-warzywne są bardzo
wartościowe.
Po drugie, niektóre owoce przyspieszają i ułatwiają trawienie białka, a inne skrobi.
jabłka, morele, czarne jagody,
grejpfruty, kiwi, cytryny, nektarynki, pomarańcze, papaja, brzoskwinie,
gruszki, ananas, kwaśne śliwki, jeżyny, truskawki
OWOCE POMAGAJĄCE TRAWIĆ SKROBIĘ:
banany, daktyle, świeże i suszone figi, słodkie winogrona, mango, papaja, słodkie gruszki, słodkie śliwki, rodzynki.
Przykładem użycia owoców będzie kurczak
lub indyk udekorowany plastrami ananasa, kiwi i pomarańczy podany z
sałatą z sosem cytrynowym. Inną kombinacją, którą mogę polecić jest
sałatka ze świeżych owoców z jogurtem lub deser z owoców i serów.
Do porcji mięsa doskonała może być
zielona sałata z dodatkiem plasterków truskawek, pomarańczy lub jeżyn
zamiast pomidorów. Na deser, po mięsnym posiłku , możesz zjeść miseczkę
truskawek udekorowanych jogurtem.
Doskonałym śniadaniem mogą być płatki z otrębami, plasterkami banana, rodzynkami i mlekiem sojowym lub płatki owsiane z gruszką.
Ryż z rodzynkami na kolację to też dobra
kombinacja. Możesz spróbować tost z razowego chleba z masłem
orzechowym, plasterkami banana i kiełkami.
Niezależnie od tego co jesz, o ile to pasuje, możesz zawsze dodać kiełki, najbardziej żywą, rosnącą bombę enzymatyczną !
Zauważ, że soczyste, kwaśniejsze owoce współpracują dobrze z białkiem, a słodkie, bardziej mączyste ze skrobią.
Warzywa są neutralne i pasują do wszystkiego.
Sok z marchwi pasuje do płatków, tarta marchewka też. Czym więcej
enzymów tym lepiej. W wymienionych przykładach nie tylko zwiększasz
strawność posiłków,
lecz wzbogacasz kompozycje smakowe o niecodzienne zestawy, zmniejszajšc monotonię codziennego jedzenia.
Jeśli mieszasz owoce z innymi
produktami, jedz razem lub natychmiast po, aby trafiły do górnej części
żołądka, gdzie zachodzi wstępne trawienie. Enzymy zawarte w owocach
ułatwią wtedy trawienie białka lub skrobi. Jeśli odczekasz godzinę lub
dwie i wtedy zjesz owoce, ryzykujesz niestrawnosć. Owoce jedzone między
posiłkami przeszkadzają kwaśnym sokom trawiennym w dolnej części
żołądka. Należy zatem odczekać około 4 godzin po obiedzie i 2-2,5 godzin
po kolacji zanim zjesz porcję owoców. A jeśli okazjonalnie zjesz
posiłek mieszany - mięso i skrobię -owoce zjedz dopiero po 8 godzinach.
Absolutnie wykreśl z jadłospisu gotowane
owoce. I istotnie surowe owoce są najbardziej wartościowe i zdrowe, ale
pieczone jabłko, szarlotka lub deser bananowy nie stanowią wielkiego
odstępstwa od zasad. Jeśli czasem zdarzy Ci się zjeść niewłaściwą
kombinację produktów, dołącz do takiego posiłku tabletkę enzymatyczną, która ułatwi proces trawienia. Staraj się jednak większość dań przygotowywać zgodnie z zasadami.
Gdy zaczniesz już stosować prawidłowe
komponowanie posiłków i czuć się w związku z tym coraz lepiej, możesz
spotkać się z opinią ze strony lekarza, iż jest to bzdura, gdyż człowiek
może strawić każdą kombinację produktów, ponadto jest wszystkożercą
podobnie jak szczur czy świnia. To prawda może strawić - ale jakim
kosztem!
Kieruj się własnym zdrowym rozsądkiem i
tym jak się czujesz po posiłku prawidłowo zestawionym, a jak po
nieprawidłowo. Nie ma lepszego dowodu niż stan zdrowia i samopoczucie.
Spróbuj!
W Stanach Zjednoczonych wydawane jest
rocznie 5 miliardów dolarów na leki leczące niestrawność Tuns, Rolaids,
Maalox, Mylanta oraz sprzedawane na receptę Zanrac, Tagamet, Pepcid i
inne. Często leki takie jak Tagamet maskują objawy wrzodowe u chorych
biorących leki uszkadzające przewód pokarmowy, np. przeciwreumatyczne
czy przeciwbólowe.
Niewiele osób wie, że te niewinne leki,
sprzedawane bez recepty, mogą być szkodliwe dla osób z chorobami nerek, a
także przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Wiele osób nie
wie, że ma bezobjawowe zaburzenia w funkcjonowaniu nerek.
Energia, którą tracisz przejadając się
lub niewłaściwie łącząc produkty nie powoduje natychmiastowych i ostrych
objawów. Braki energetyczne nawarstwiają się, powodując tycie,
zaparcia, osłabienie organizmu manifestujące się częstymi
przeziębieniami, bólami głowy, bólami mięśni, wypadaniem włosów,
zmarszczkami, osłabieniem wzroku lub słuchu i wieloma innymi
przypadłościami, czasem groźniejszymi.
Proszę, abyś spróbował prawidłowego
zestawiania produktów jako kluczowej metody jedzenia
wysokoenergetycznego. Właściwe łączenie produktów - daje natychmiastowy,
wyczuwalny przypływ energii. Jeśli masz nadwagę, niestrawność,
zaparcia, brak ci energii życiowe] - zacznij prawidłowo zestawiać
posiłki. Zacznij już dziś, nie czekaj do poniedziałku, początku miesiąca
lub sezonu. Wkrótce zauważysz, że szczuplejesz, wyglądasz seksownie,
masz nieograniczone zasoby energii, a dotychczasowe dolegliwości
znikają.
Jeśli spożywasz pożywienie wysoce
przetworzone, lub jeśli nie udaje Ci się spożywać właściwie łączonych
pokarmów, uzupełniaj enzymy przyjmując je w tabletkach. Produkt
zawierający właściwie dobrany kompleks enzymów to Digestive Enzymes.
Trzy grupy produktów w diecie rozdzielnej:
Jeśli chcesz stosować dietę rozdzielną,
musisz wiedzieć, w których pokarmach dominują białka, w których
węglowodany, a które są neutralne.
► białka
- mięsa gotowane i pieczone, takie jak: wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób i dziczyzna
- wędliny, np.: metka, wątrobianka, kabanosy, szynka gotowana i kiełbasa drobiowa
- gotowane ryby i owoce morza, np.:
dorsz, łosoś, okoń, halibut, makrela, tuńczyk, pstrąg i flądra, małże,
krewetki, raki, homary
- wyroby sojowe, np.: sos sojowy, tofu, pasztet sojowy
- jajka
- mleko, biały ser, jogurt i żółte sery, np. parmezan, edamski, ementaler czy tylżycki, serki topione
- napoje, takie jak: herbaty owocowe, wytrawne wino, soki owocowe
- pomidory gotowane i z puszki
- niedojrzałe kwaśne jabłka, gruszki, twarde ananasy
- owoce pestkowe, np.: morele, brzoskwinie, wiśnie
- winogrona
- owoce cytrusowe, np.: pomarańcze i grejpfruty
- owoce egzotyczne (oprócz bananów, świeżych fig i daktyli);
► węglowodany
- zboża, np.: pszenica, żyto, ryż
- pieczywo, makaron i kasze
- ziemniaki
- kruche i słodkie jabłka, banany, daktyle, figi, gruszki, papaje, suszone owoce
- warzywa zawierające skrobię: karczochy, ziemniaki, dynia, kabaczek, słodka kukurydza
- miód, syrop klonowy, naturalne syropy owocowe
- mąka ziemniaczana;
► żywność neutralna
- tłuszcze, np.: oleje, oliwa z oliwek, masło
- maślanka, kwaśna śmietana, twarożek, maślanka, kwaśne mleko i kefir, chuda śmietana
- serki kremowe o dużej zawartości tłuszczu, jak mascarpone, mają tak niewiele tłuszczu, że zaliczamy je do grupy neutralnej
- warzywa, takie jak: brokuły, kalafior,
buraki, brukselka, kiszona kapusta, seler, szpinak, pomidor, marchewka,
cebula, cykoria, świeża kukurydza, szparagi, kalarepa, pory, cukinia,
cykoria, sałata, rzodkiwe, rzeżucha, dojrzałe pomodory
- grzyby
- kiełki i zarodki
- zioła i przyprawy
- orzechy i nasiona
- bulion warzywny
- herbaty ziołowe
- żółtko.
Doktor Hay stworzył swoją dietę
rozdzielną z myślą o pokonaniu poważnej choroby nerek. Ale mogą ją
stosować właściwie wszyscy. Jest polecana zwłaszcza osobom z nadwagą,
chorobami serca i układu krążenia, nadciśnieniem oraz nadkwasotą
żołądka. Pomaga również łagodzić migreny, dolegliwości okresu
przekwitania, a także napięcie nerwowe. Dieta służy również doskonale
tym, którzy lubią jeść często, ale lekko. Masz więc gwarancję, że w
trakcie jej stosowania nie będziesz głodna.
Aby dieta rozdzielna była skuteczna, musisz pamiętać o kilku zasadach:
► Przygotuj się
Nim przestawisz się na dietę rozdzielną,
zaplanuj dzień przejściowy. Pobudzisz przemianę materii i oczyścisz
organizm. Tego dnia pij dużo płynów, najlepiej niegazowanej wody
mineralnej lub herbat ziołowych. Jedz w dowolnych ilościach sezonowe
warzywa (surowe, gotowane lub duszone) albo owoce (oprócz bananów,
świeżych fig i daktyli).
► Nie spiesz się
Podczas posiłków przeżuwaj dokładnie
każdy kęs. Dzięki temu pożywienie zostanie szybciej strawione, a do
mózgu zdąży dotrzeć sygnał o tym, że jesteś najedzona. To też ważny
element diety rozdzielnej.
► Jedz regularnie
Nie opuszczaj żadnego posiłku. Powodem nadwagi często są zbyt długie przerwy w jedzeniu, co powoduje napady wilczego głodu.
► Dużo pij
Co najmniej 1,5–2 litry płynów dziennie. Najlepiej, żeby to była niegazowana woda mineralna.
► Zachowaj umiar
Ogranicz bardzo słone i bardzo słodkie potrawy. Jeśli masz ochotę na słodycze, zjedz trochę musli.
PLUSY:
+ Oczyszczanie. Dieta rozdzielna pomaga
pozbyć się z organizmu toksyn, dlatego poleca się ją zwłaszcza palaczom i
osobom pijącym dużo kawy.
+ Zastrzyk energii. Jadłospis gwarantuje dużo dobre samopoczucie.
+ "Podkręcenie" metabolizmu. Dieta przyspiesza przemianę materii.
+ Dobroczynny wpływ na żołądek. Dzięki diecie rozdzielnej pozbędziesz się zgagi i nadkwasoty żołądka.
+ Rozsądek. Chudnięcie nie jest gwałtowne i nie wiąże się z utratą mięśni.
Przykładowy jadłospis diety rozdzielnej
Nie mieszaj!
► śniadanie:
Możesz wybrać posiłek węglowodanowy, białkowy lub owocowy.
- węglowodanowy: kromka chleba razowego z plasterkiem sera camembert lub płatki owsiane z kefirem i orzechami
- białkowy: jajko sadzone lub gotowane, pomidor
- owocowy: owoce sezonowe w dowolnej ilości
► obiad:
Musi być węglowodanowy lub białkowy:
- węglowodanowy: porcja warzyw i 50 g ryżu, makaronu lub ziemniaków
- białkowy: 100 g ryby lub mięsa z warzywami
► podwieczorek:
banan lub łyżka płatków owsianych z jogurtem albo kromka chrupkiego pieczywa z miodem
► kolacja:
Wyłącznie posiłek węglowodanowy.
Lista zakupów
Jak najczęściej korzystaj z naturalnych
świeżych produktów, zwłaszcza sezonowych warzyw i owoców (najlepiej z
upraw organicznych, tradycyjnych). Mają one znacznie większą wartość
odżywczą niż przetworzone dania z dużą ilością konserwantów i barwników.
Największą wartość mają właśnie te najmniej przetworzone:
- mięso i ryby - staraj się kupować
świeże mięso i ryby, a nie gotowe wędliny. Schab upieczony w domu jest
lepszy od najchudszej szynki.
- owoce i warzywa - wszystkie dostępne w sezonie
- produkty zbożowe - gruboziarnista kasza, np. gryczana, pęczak
- tłuszcze - najlepsze są oleje tłoczone na zimno, np. rzepakowy, lniany i oliwa z oliwek extra virgin
- napoje - postaraj się kupować jak
najwięcej wody i herbat ziołowych. Należą do grupy „neutralnej”, więc
można je pić po każdym rodzaju posiłku
Ważne wskazówki w diecie rozdzielnej
- Na dietę rozdzielną przestawiaj się stopniowo, obserwuj swoje reakcje i nie zmuszaj się do niczego.
- Codziennie rano na czczo wypijaj szklankę wody. Nie pij jednak w trakcie posiłków.
- Od święta możesz pozwolić sobie na szklankę piwa (do posiłku węglowodanowego) lub wina (do dania białkowego).
- Ogranicz jedzenie mięsa do 2–3 porcji tygodniowo.
- Unikaj białej mąki, cukru i słodzików,
suszonych roślin strączkowych, czarnej kawy, herbaty, kakao, mocnego
alkoholu i gotowych dań.
- Owoce jedz tylko rano. Jeśli będziesz miał na nie apetyt po obiedzie, zjedz banana.
Błonnik w produkcie Nopalin zwiększa masę kałową, przyspiesza pasaż treści jelitowej, stymuluje wzrost pożytecznych bakterii. Zażywając Nopalin 3 x 2 tabl. między posiłkami należy pić dużo wody.
Nopalin - korzyści dla Twojego organizmu:
- reguluje wypróżnienie, przeciwdziała zaparciom i powstawaniu hemoroidów
- reguluje pracę jelit, oczyszcza okrężnicę
- regeneruje błonę śluzową jelit
- zapobiega chorobom przewodu pokarmowego- uchyłkom, polipom
- wyzwala własne siły obronne organizmu
- chroni przed nowotworem jelita grubego i raka odbytu
Trawienie i pracę jelit wspomaga ZenThonic, dzięki obecności błonnika oraz enzymów z owoców.
Garlic Caps znakomicie chroni jelita przed pasożytami, bakteriami i grzybami. Natomiast ParaProteX niszczy je. Omega 3, Witamina C, Triple Potency Lecithin zmiękczają stolec, likwidują zaparcia, a w chronicznych stanach zapalnych jelit, ochraniają je. Polinesian Noni leczy zapalenie śluzówki i owrzodzenia, wspomaga też trawienie. Roślinne enzymy w produkcie Digestive Enzymes i Meal Time powodują rozkład substancji pokarmowych do prostych związków, i dopiero one, wchłonięte przez organizm odżywiają go. AC Zymes i Probio Balance dostarczają żywych kultur bakterii. Stwarza to niekorzystne środowisko dla bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Pure Yucca wywiera pozytywny wpływ na wypróżnianie jelit i regeneruje ich błonę śluzową.
Biały lub czerwony nalot na języku może
być oznaką zakażenia grzybiczego, bakteryjnego, wirusowego organizmu.
Czerwony nalot na języku oznacza również awitaminozę.
Źródło: C. Humphries, Nowoczesna dieta rozdzielna.
Dr W. Howard Hay wyjaśnia, jakie produkty wolno łączyć.
Dr William Howard Hay w
wieku około 40 lat zaczął poważnie chorować na chorobę Brighta -
zapalenie nerek. Miał nadciśnienie, powiększony mięsień sercowy.
Medyczna diagnoza nie zostawiała mu już wiele lat życia. Ale zamiast
poddać się chorobie, dr Hay zainteresował się medycyną naturalną. Zaczął
odżywiać się w sposób naturalny i w ilościach umiarkowanych. W ciągu 3
miesięcy objawy choroby ustąpiły. Schudł 25 kilogramów i był bardziej
sprawny niż kiedykolwiek przedtem. Zajął się propagowaniem idei leczenia
chorób przez dietę, pomysł niepopularny wśród lekarzy - wtedy i dziś.
Dowodził, że medycyna znalazła się w ślepej uliczce - lecząc objawy, a nie starając się usuwać przyczyn.
Przykładem był jego własny przypadek,
całkowitego wyleczenia nieuleczalnej choroby. W miarę upływu lat dr Hay
stawał się coraz zdrowszy i silniejszy. W leczeniu swoich pacjentów
kładł główny nacisk na przeciwdziałanie nadmiernemu zakwaszeniu
powstającemu w organizmie na skutek niewłaściwego odżywiania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz