Szukaj na tym blogu

niedziela, 29 stycznia 2012

Wątroba- wpływa nawet na wzrok

http://mojadrogadozdrowia.com/jak-wzmocni-wtrob-artykuly-87.html
Wątroba
Ten największy organ ludzkiego organizmu pełni ponad 500 różnych funkcji. Pracuje jak gigantyczne laboratorium chemiczne, przetwórnia, magazyn i dyspozytornia, pobudza procesy trawienia i przyswajania, pomagając śledzionie, produkuje  żółć niezbędną do trawienia tłuszczów i cholesterol konieczny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki.
Gdy źle pracuje, powoduje brak lub nadmiar apetytu, nieregularne wypróżnienia: zgaga, gazy oraz skurcze i bóle żołądka oraz jelit.


Zwierciadłem wątroby są oczy, nie ważne, czy chorujemy na zapalenie spojówek, jaskrę czy zaćmę. Aby poprawić wzrok musimy wspomóc wątrobę. Wątroba odpowiedzialna jest za ścięgna, mięśnie, stawy i paznokcie.
Jednak jej najważniejsza funkcja to rozkładanie i neutralizacja wszelkich toksyn, które dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem czy wdychanym powietrzem.
Ta funkcja jest jednak upośledzona, jeśli wątroba niedomaga, a niedomaga, bo jej nie szanujemy. W milczeniu znosi naszą beztroskę. Wątroba nie boli, bo nie jest unerwiona. Ale maltretowana powiększa się, rozciąga otaczającą ją torebkę ochronną i napiera na sąsiednie organy. Stąd nieprzyjemne uczucie kłucia w boku czy rozpierania pod żebrami.
Każde nadwerężenie tkanek wątroby oznacza zaburzenia jej funkcji. Szkodzi jej nie tylko wirusowe zapalenie wątroby, ale także nadużywanie leków, obżarstwo, wdychanie szkodliwych związków chemicznych, np. farb czy środków owadobójczych, nie mówiąc już o dymie tytoniowym.
Wątroba ma zdolność rozkładania kwasów tłuszczowych, tworzenia z nich tłuszczów i przesyłania ich dalej do całego organizmu. Ta zdolność jest jednak ograniczona. Gdy tłuszczu jest za dużo, wątroba tyje i nie funkcjonuje właściwie.
Stłuszczenie wątroby pojawia się przy źle leczonej cukrzycy, ciężkostrawnej diecie i nadużywaniu niektórych leków. Do najbardziej szkodliwych należą paracetamol, antybiotyki, niektóre środki antykoncepcyjne, przeciwgruźlicze i przeciwzapalne.
W sprzyjających warunkach wątroba zregeneruje swoje uszkodzone tkanki. Aby jednak mogła skorzystać ze swych cudownych zdolności, niezbędna jest twoja pomoc.
UWAGA! Przyrost wagi jest oznaką, że wątroba jest pryeciążona szkodliwymi substancjami i przestała rozkładać tłuszcz! Jeśli nadwaga jest dłuższy czas, dochodyi wtedy do stłuszczenia i przekrwienia organu. Spalanie tłuszczu stopniowo maleje i następuje przyrost tkanki tłuszczowej.
Aby pozbyć się warstwy tłuszczu z brzucha, należy zlikwidować wewnętrzny tłuszcz-bardzo niebezpieczny, gdyż zawiera najwięcej toksyn. Gdy nasza wątroba jest mocno obciążona cierpią na tym wszystkie narządy naszego organizmu. Duży brzuch wywiera nacisk na cały układ pokarmowy i inne organy, blokując ich prawidłowe funkcjonowanie.
Przykładowo naczynia krwionośne powiększająć się ograniczają przepływ krwi. Toksyczna wątroba niezdolna jest rozkładaą nadnerczy hormon aldosteron, który gromadzi sól i wodę oraz powstrzymuje potas, właśnie to może przyczynić się do wzrostu ciśnienia krwi.
Toksyczna wątroba nie ma zdolności do kontrolowania glukozy, co powoduje u nas:
-łaknienie cukru
-przyrost grzyba Candida Albicans/Bielnika Białego
-traci zdolność przetwarzania toksyn- co powoduje, że przedostają się one do krwiobiegu i wywołują reakcje immunologiczne. Dlatego nasz system odpornościowy przepracowuje się, zbierają się płyny i możemy nabawić się zapalenia stawów.
Natomiast w przypadku odchudzania się taka wątroba nie jest w stanie spalać tłuszczu, co blokuje wszelkie próby utraty wagi!!!!!!!!
Jeżeli chcemy być zdrowi i schudnąć to mamy jedyny sposób poprzez oczyszczenie organizmu z obecnych złogów tłuszczu oraz unikanie pokarmów, które spowodują jego powrót.
Do najbardziej szkodliwych produktów należą:
-paracetamol, antybiotki/są one rowniż w produktach białkowych
- środki antykoncepcyjne
- środki przeciwgrużliczane,
- środki przeciwzapalne
- środki obniąające cholesterol,
- środki przeciwcukrzycowe
-leki obniżające poziom trójglicerydów
Produkty szkodliwe, które spożywamy codziennie zaliczamy:
-KAWA
-CUKIER/ który jest niestety wszędzie!!
-TŁUSZCZE TRANS
-ALKOHOL
Migrena może wystąpić, gdy wątroba nie jest zdolna do miarowego gromadzenia, oczyszczania i dostarczania krwi do oczu, uszu i mózgu. Skutkiem tego głowa staje się gorąca i przekrwiona, a dłonie i stopy pozostają zimne.
Bolesne miesiączkowanie jest rezultatem skurczów macicy wyzwolonych brakiem dostaw krwi uwalnianej z wątroby.
Złe krążenie krwi powoduje także skurcze mięśni.
Kłopoty takie, jak zaburzony metabolizm cukru, nagłe wybuchy emocji, nieskoordynowane ruchy, zmęczenie wzroku, niestrawność, zatwardzenie lub nieumiejętność odpoczynku po ciężkiej pracy są dowodami niezdolności wątroby do utrzymania jednostajnego przepływu energii.
Gdy wspomożemy naszą wątrobę rezygnując z szkodliwych dla niej produktów, zregeneruje swoje uszkodzone tkanki
Produkty wspomagające proces odtruwania wątroby:
-blonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny/ 35 g dziennie! Bez wystarczajacej ilości błonnika w naszym pożywieniu aż 90% cholesterolu i żółci zostanie spowrotem wchloniete i skierowane do wątroby.
-świerze warzywa o niskim indeksie glikemicznym: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiewki, rzepa, wszystkie sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, cebula, por, czosnek, papryka, pomidor, wszystkie kapusty: biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka, dynia, kabaczek, cukinia, ogórki, karczochy, bruksela, cykoria, liście mlecza, wszystkie warzywa liściaste, brokuły, cukinia, szpinak, fenkuł,
Świerze owoce o niskim indeksie glikemicznym : cytryna, grejpfrut, żurawina/, jagoda/szczególnie acai, owoc noni, truskawki, poziomki, czarna porzeczka, jabłka, brzoskwinie, pomarańcze, morele, gruszki, czereśnie, wiśnie, kiwi
olej szafranowy
olej sezamowy
olej lniany
zarodki pszenicy
Ziola i przyprawy: lukrecja, ostropest plamisty, puer-czerwona herbata, lapacho, zielona herbata, dzika róża, kardamon malabarski, koniczyna łąkowa, koper włoski, krwawnik pospolity, lawenda, anyż, bazylia, kozieratka, koper, fenkuł, bez czarny, imbir, arcydzięgiel, litwor, trybuła, oregano, mięta, jałowiec, pietruszka, rumianek rzymski, rozmaryn, szałwia, pokrzywa, tymianek, kurkuma, cynamon, gożdziki, listek laurowy, kolendra, pieprz cayenne, gorczyca, korzeń mniszka lekarskiego
Preparaty i składniki wspomagające proces odtruwania wątroby:
bioflawonoidy / występujące przede wszystkim w zewnętrznych warstwach owoców; w łupinach oraz liściach. Obieranie jabłek i pomidorów znacznie obniża więc zawartość flawonoidów. Bogate w flawonoidy jest także biała skórka pomarańczy i grejpfrutów.Do flawonoidów należą też antocyjany nadające owocom i warzywom kolor czerwony, niebieski i fioletowy (owoce jagodowe, wiśnie, śliwki, bakłażany, czerwona kapusta/
olej z nasion czarnej porzeczki
olej z ogórecznika
karoten
olej z wiesiołka dwuletniego
kwas foliowy
żelazo
cynk
selen
lecytyna
magnez
mangan
preparat z ostropestu
Stosujmy dietę przyjazną wątrobie. Jedząc często, ale mniejsze porcje i kontrolując ilość poszczególnych składników odżywczych w swoich posiłkach:
Zrezygnujmy z tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza smalcu, masła.
Roślinne też spożywajmy w ograniczonej ilości, najlepiej na surowo. Tłustą śmietanę w zupach i sosach zastąp naturalnym jogurtem.
Kontrolujmy spożycie węglowodanów (m.in. makaronów, pieczywa).
Choć mogą stanowić 45 proc. spożywanych dziennie produktów, nie powinno się jeść ich więcej niż ok. 40 dag.
Przyklad:
Bułka drożdżowa (l sztuka)        30
Chleb pszenny, pełnoziarnisty (l kromka)           14
Makaron (1 szklanka ugotowanego)       37
Naleśniki (ze 100 g mąki)           70,6
Płatki owsiane (l szklanka ugotowanych)            23
Ryż ugotowany (l szklanka)       50
Ryż dmuchany (l szklanka)        13
Cukier (100 g)           100
Pizza (1 kawałek)           40
Hamburger z serem       33
Gofry (1 sztuka)            28
Uważajmy na cukier.
Jego nadmierna ilość ( ponad 7 dag) sprzyja stłuszczeniu wątroby. Lepiej herbatę posłódź miodem rzepakowym - jest bogaty w najbardziej przyswajalny cukier, czyli fruktozę.
Niezwykle cenne w odbudowie wątroby jest białko...najzdrowsze obecnie to roślinne, bo nie zawiera hormonów, antybiotyków i innej chemi:-( ....dużo białka jest w fasoli, soi, soczewicy, cieciorce, migdałach, pestkach dyni.
Jedzmy codziennie jarzyny liściaste, kiełki lucerny,
Pełnowartościowe białko zawierają też wszystkie owoce, wprawdzie niewiele, bo od 1 do 2 g w 100 g produktu, ale za to w pełni przyswajalne.
Bardzo duzo bialka bo okolo 60-70% zawieraja Algi:
Spirulina
Clorella
Afaalga
Okazuje się, że 90% ludzkości jest zakwaszona.
Wpływa na to niewłaściwe odżywianie - za dużo słodyczy, mięsa, kawy, czarnej herbaty, nikotyny, alkoholu, przetworzonego spożywienia, braku lub małej ilości warzyw i owoce.
Do tego stres, zanieczyszczenie środowiska, brak odpowiedniej ilości tlenu powoduje zakwaszenie komórek naszego organizmu.
Zakwaszenie doprowadza do pobudliwości nerwowej, problemów z cerą, zaburzenia koncentracji, braku chęci do życia. Bardzo prostym i łatwym do rozpoznania objawem zakwaszenia przemiany materii naszego organizmu jest ciągłe poczucie zmęczenia.
Już nawet krótkotrwałe odkwaszenie organizmu wystarcza aby zmęczenie ustąpiło.
Prosze pamietac, - zbyt długo utrzymująca się nadkwasota może prowadzić do wielu poważnych chorób! Wielu specjalistów i naukowców zaleca regularne odkwaszanie organizmu.

Objawy zakwaszenia
Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Poniżej wymieniamy jedynie główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.

1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu.
W jaki sposób dochodzi do zakwaszenia?
Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.

W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy.
Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie.


Nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:
  1. Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych.
  2. Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru.
  3. Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa).
  4. Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny.
  5. Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą.
  6. Stosowania kuracji odchudzających.
  7. Przyjmowania zbyt małej ilości płynów.
  8. Stresu i szybkiego tempa życia.
  9. Skutków ubocznych niektórych leków.
  10. Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego.
  11. Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu.
  12. Zaburzeń procesów wydzielania kwasów.
  13. Zatrucia (np. metalami ciężkimi).
  14. Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką.
  15. Upośledzenia funkcji nerek. Jak można zdiagnozować zakwaszenie organizmu?
    Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych. Na przykład z badania palpacyjnego tkanki łącznej na wysokości kości krzyżowej (twardość tkanek) można określić stopień zakwaszenia organizmu. Innymi objawami są kolor i stan skóry oraz kolor języka.
    Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu człowieka. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie.
    Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są:

    •  Duży brzuch
    •  Obfita tkanka tłuszczowa
    •  Baryłkowaty kształt tułowia
    •  Cienkie nogi
    •  Sztywny kręgosłup
    •  Sztywna dynamika ciała
    •  Mało elastyczna, wiotka skóra
    •  Podpuchnięte oczy
    •  Przewlekły ból
  16. Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych.                                                       http://lepszezdrowie.info/zakwaszenie_organizmu__ciche_ni.htm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz