Szukaj na tym blogu

Ładuję...

niedziela, 29 stycznia 2012

dieta dla cukrzyka


Dieta stosowana w cukrzycy powinna być jak najbardziej zbliżona do żywienia człowieka zdrowego. Jednym z jej celów jest unikanie nadmiernych wahań cukru we krwi w czasie doby. Szczególny wpływ na te wahania ma spożywanie pokarmów bogatych w węglowodany. Dlatego podstawowa modyfikacja w żywieniu polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów, w tym przede wszystkim słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek cukru.

Dla ułatwienia obliczania zawartości węglowodanów w codziennej diecie wprowadzono pojęcie wymiennika węglowodanowego (WW). Jeden wymiennik węglowodanowy (WW) jest to porcja produktu (w gramach), która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych. Inną klasyfikacją, dzięki której możliwy jest dobór odpowiednich produktów żywnościowych jest indeks glikemiczny. IG produktów ułatwia komponowanie posiłków, które NIE prowadzą do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Oprócz tego w diecie diabetyka należy ograniczyć tłuszcze, szczególnie te pochądzące z mięsa (głównie wieprzowiny, wołowiny, gęsi, kaczek), masła, śmietany itp.  Tłuszcz zawarty w tych produktach zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają miażdżycorodne działanie, zwiększają stężenie cholesterolu frakcji LDL i triglicerydów we krwi. 
Bardzo ważna jest kontrola ilości i jakości spożywanych potraw oraz rozłożenie ich na okres całego dnia. Chorzy na cukrzycę nie mogą jednorazowo spożywać dużych ilości pokarmów, ani zbyt długo pozostawać na czczo. Dzienna liczba posiłków powinna być jednakowa każdego dnia, a także powinny być one spożywane o jednakowych porach. Jest to bardzo ważne przede wszystkim w przypadku osób stosujących insulinę.
Produkty zalecane w zdrowej diecie:
  • każde pieczywo, najlepiej jednak razowe, gruboziarniste, zawierające duże ilości błonnika pokarmowego (błonnik opóźnia wchłanianie glukozy);
  • mleko (jogurt, kefir) o niskiej zawartości tłuszczu lub odtłuszczone, ser biały twarogowy (chudy);
  • mięso chude, drób (najlepiej indyk, kurczak), ryby (dwa-trzy razy w tygodniu zamiast mięsa);
  • wędliny tylko chude: kiełbasa szynkowa wołowa lub wieprzowa, szynka, polędwica, wędliny drobiowe;
  • olej rzepakowy, oliwa z oliwek (a także sojowy, słonecznikowy - tylko do surówek), wysokogatunkowa margaryna w kubeczkach,
  • wszystkie warzywa z tym jednak zastrzeżeniem, aby ziemniaki, marchew, buraczki, korzeń pietruszki spożywać w mniejszych ilościach, gdyż po ugotowaniu, ich indeks glikemiczny jest dość wysoki. Ponadto ilość zawartych w tych warzywach węglowodanów należy uwzględnić w dziennej ilości węglowodanów, przeznaczonej - określonj przez lekarza lub dietetyka - do spożycia.
Produkty niewskazane w diecie diabetyka:
  • mleko pełne, mleko w proszku pełne, ser biały tłusty, ser żółty i topiony,
  • żółtko jaja,
  • tłuste mięso, tłuste ryby, drób tłusty (gęsi, kaczki), wątróbka, nerki,
  • wędliny wieprzowe tłuste, pasztety, podroby,
  • masło w przeciętnych lub dużych ilościach, śmietana,
  • margaryna (poza wymienionymi jako zalecane), smalec, słonina, łój wołowy i barani,
  • cukier, wszystkie wyroby i przetwory z dużą ilością cukru, miód.
Dieta stosowana w cukrzycy nie oznacza głodowania ani dużych wyrzeczeń. Pewne produkty można łatwo zastąpić innymi, urozmaicając jadłospis. Jeśli masz nadwagę, mniej spożywanych kalorii sprawi, że nadmiar energii nie będzie się już odkładać w postaci tkanki tłuszczowej, a organizm zacznie powoli zużywać zgromadzone zapasy. Pozwoli to na zmniejszenie masy ciała, co jest niezmiernie ważne, gdyż ułatwia działanie własnej insuliny i może opóźnić konieczność wdrożenia bardziej intensywnego leczenia (np. wprowadzenie doustnych leków przeciwcukrzycowych - gdy dotychczasowa terapia opierała się na stososwaniu samej diety i wysiłku fizycznego czy insuliny - gdy przestały działać leki doustne).
Jakub Węgierko, wybitny polski diabetolog, który wprowadził do medycyny pojęcie "pojemności węglowodanowej", jest autorem znanego i często przytaczanego twierdzenia, że "(...) chorzy na cukrzycę mogą jeść wszystkie potrawy, tylko we właściwych ilościach i proporcjach".http://www.diabetyk.pl/dieta/wprowadzenie.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz