Dieta stosowana w cukrzycy powinna być jak najbardziej zbliżona do żywienia człowieka zdrowego. Jednym z jej celów jest unikanie nadmiernych wahań cukru we krwi w czasie doby. Szczególny wpływ na te wahania ma spożywanie pokarmów bogatych w węglowodany. Dlatego podstawowa modyfikacja w żywieniu polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów, w tym przede wszystkim słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek cukru.
Dla
ułatwienia obliczania zawartości węglowodanów w codziennej diecie
wprowadzono pojęcie wymiennika węglowodanowego (WW). Jeden wymiennik
węglowodanowy (WW) jest to porcja produktu (w gramach), która zawiera 10
g węglowodanów przyswajalnych. Inną klasyfikacją, dzięki której możliwy
jest dobór odpowiednich produktów żywnościowych jest indeks
glikemiczny. IG produktów ułatwia komponowanie posiłków, które NIE
prowadzą do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Oprócz
tego w diecie diabetyka należy ograniczyć tłuszcze, szczególnie te
pochądzące z mięsa (głównie wieprzowiny, wołowiny, gęsi, kaczek), masła,
śmietany itp. Tłuszcz zawarty w tych produktach zawiera nienasycone
kwasy tłuszczowe, które mają miażdżycorodne działanie, zwiększają
stężenie cholesterolu frakcji LDL i triglicerydów we krwi.
Bardzo
ważna jest kontrola ilości i jakości spożywanych potraw oraz rozłożenie
ich na okres całego dnia. Chorzy na cukrzycę nie mogą jednorazowo
spożywać dużych ilości pokarmów, ani zbyt długo pozostawać na czczo.
Dzienna liczba posiłków powinna być jednakowa każdego dnia, a także
powinny być one spożywane o jednakowych porach. Jest to bardzo ważne
przede wszystkim w przypadku osób stosujących insulinę.
Produkty zalecane w zdrowej diecie:
-
każde pieczywo, najlepiej jednak razowe, gruboziarniste, zawierające duże ilości błonnika pokarmowego (błonnik opóźnia wchłanianie glukozy);
-
mleko (jogurt, kefir) o niskiej zawartości tłuszczu lub odtłuszczone, ser biały twarogowy (chudy);
-
mięso chude, drób (najlepiej indyk, kurczak), ryby (dwa-trzy razy w tygodniu zamiast mięsa);
-
wędliny tylko chude: kiełbasa szynkowa wołowa lub wieprzowa, szynka, polędwica, wędliny drobiowe;
-
olej rzepakowy, oliwa z oliwek (a także sojowy, słonecznikowy - tylko do surówek), wysokogatunkowa margaryna w kubeczkach,
-
wszystkie warzywa z tym jednak zastrzeżeniem, aby ziemniaki, marchew, buraczki, korzeń pietruszki spożywać w mniejszych ilościach, gdyż po ugotowaniu, ich indeks glikemiczny jest dość wysoki. Ponadto ilość zawartych w tych warzywach węglowodanów należy uwzględnić w dziennej ilości węglowodanów, przeznaczonej - określonj przez lekarza lub dietetyka - do spożycia.
Produkty niewskazane w diecie diabetyka:
-
mleko pełne, mleko w proszku pełne, ser biały tłusty, ser żółty i topiony,
-
żółtko jaja,
-
tłuste mięso, tłuste ryby, drób tłusty (gęsi, kaczki), wątróbka, nerki,
-
wędliny wieprzowe tłuste, pasztety, podroby,
-
masło w przeciętnych lub dużych ilościach, śmietana,
-
margaryna (poza wymienionymi jako zalecane), smalec, słonina, łój wołowy i barani,
-
cukier, wszystkie wyroby i przetwory z dużą ilością cukru, miód.
Dieta stosowana
w cukrzycy nie oznacza głodowania ani dużych wyrzeczeń. Pewne produkty
można łatwo zastąpić innymi, urozmaicając jadłospis. Jeśli masz nadwagę,
mniej spożywanych kalorii sprawi, że nadmiar energii nie będzie się już
odkładać w postaci tkanki tłuszczowej, a organizm zacznie powoli
zużywać zgromadzone zapasy. Pozwoli to na zmniejszenie masy ciała, co
jest niezmiernie ważne, gdyż ułatwia działanie własnej insuliny i może
opóźnić konieczność wdrożenia bardziej intensywnego leczenia (np.
wprowadzenie doustnych leków przeciwcukrzycowych - gdy dotychczasowa
terapia opierała się na stososwaniu samej diety i wysiłku fizycznego czy
insuliny - gdy przestały działać leki doustne).
Jakub
Węgierko, wybitny polski diabetolog, który wprowadził do medycyny
pojęcie "pojemności węglowodanowej", jest autorem znanego i często
przytaczanego twierdzenia, że "(...) chorzy na cukrzycę mogą jeść
wszystkie potrawy, tylko we właściwych ilościach i proporcjach".http://www.diabetyk.pl/dieta/wprowadzenie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz