Kadzidło na reumatyzm: kwasy bosweliowe z Boswellia serrata
14 listopada 2009

Skład chemiczny lotnych związków tworzących zapach żywicy poznano dzięki chromatografii gazowej, a na podstawie charakterystycznego profilu związków można odróżnić rodzaj Boswellia i miejsce pochodzenia [3]. Żywica zawiera 5–9% aromatycznych olejków, 65–85% związków rozpuszczalnych w alkoholu (diterpeny, triterpeny) oraz gumy rozpuszczalne w wodzie (polisaccharydy). Charakterystyczny dla olejku z B. serrata jest alfa-tujen (50%) i p-cymen (14%). Związki terpenowe to alfa- i beta-amyryna oraz tetra i pentacykliczne kwasy triterpenowe.
Współcześnie prowadzone badania koncentrowały się głównie na udokumentowaniu znanego od dawna przeciwzapalnego działania związków z Boswellia. Badania preparatu BOSWELLINÒ, który ma 65% kwasów bosweliowych, przeprowadzono w USA [4]. Kwasy bosweliowe podawane doustnie szczurom wykazały aktywność porównywalną z fenylobutazonem. Monitorując poziom białych ciałek krwi potwierdzono, że ekstrakt hamuje stan zapalny u królików. Badania kliniczne na grupie pacjentów cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów prowadzono w Indiach. Wszyscy mieli typowe objawy choroby: poranną sztywność stawów, trudności z chodzeniem, wykonywaniem domowych prac, zaciśnięciem dłoni. Otrzymywali po 200 mg ekstraktu z Boswellia 3 razy dziennie przez 4 tygodnie; u 70% zmniejszyła się poranna sztywność stawów, 53% oceniło efektywność terapii jako dobrą, tylko 10% nie odczuło poprawy. Badania aktywności ekstraktów z Boswellia serrata były kontynuowane, a seria prac ukazała się w 2004 r. Rozwój stanu zapalnego można kontrolować poprzez jego mediatory powstające z kwasu arachidonowego (ekozanoidy, prostaglandyny i leukotrieny), z kolei ich tworzenie się można hamować wpływając na aktywność enzymów: cyklooksygenazy i lipooksygenazy. Badania potwierdziły, że kwasy bosweliowe działają silnie przeciwzapalnie. Wśród sześciu kwasów najbardziej aktywny w hamowaniu 5-lipooksygenazy okazał się kwas 3-O-acetylo-11-keto-b-bosweliowy (AKBA) [5]. Warto, aby ekstrakt został wzbogacony w ten składnik.
Preparat 5-LOXIN® zawiera aż 30% AKBA, jego aktywność testowano [6] na szczurach, a grupa kontrolna dostawała ibuprofen. Obserwowano zmniejszenie objętości obrzęku łapy: Ibuprofen o 34 %, a 5-LOXIN® 18% – 27%. Podobny eksperyment wykonano wywołując u szczurów stan zapalny stawów, a jako lek dla grupy kontrolnej podano prednisolon w dawce 10 mg/kg. 5-LOXIN® dawał podobne zmniejszenie objawów w dawce 25-50 mg/kg. Pokazano [7], że kwasy bosweliowe, a szczególnie AKBA, hamują aktywność enzymu COX-1. Przeprowadzono też pierwsze testy genetyczne na genach z komórek ściany naczyń [8], spośród 522 genów aż 113 genów było wrażliwych na kwas bosweliowy, były one powiązane z zapaleniem, adhezją komórek i proteolizą. Inna aktywność kwasów bosweliowych, istotna dla stanów zapalnych to wpływ na kinazy sygnałowe MAPK [9] i metaloproteinazy (MMPs) [10].
Ekstrakt z kadzidłowca wprowadzono do leczenia choroby Crohna (stan zapalny końcowego odcinka jelita cienkiego) i wrzodziejąco-krwotocznego zapalenia jelita grubego [10]. Toksyczność żywicy oraz preparatu, który zawiera mieszaninę kwasów bosweliowych badano na szczurach, myszach i królikach; nie obserwując szkodliwych efektów. Prowadzono badania [11] na szczurach podając im dawkę proporcjonalną do dawki terapeutycznej dla ludzi oraz dawki od 50 do 250 razy większe. Badania bezpieczeństwa, toksyczności ostrej i przewlekłej przy stosowaniu doustnym, na skórę oraz oczy przeprowadzono w 2006 r. stosując 5-LOXIN® o zwiększonej zawartości AKBA [12]. Rekomendowana dawka tego ekstraktu dla człowieka (70 kg) to 200 mg/dzień. Wyniki wszystkich wykonanych badań toksykologicznych pokazały, że ekstrakt jest bezpieczny.
W 2006 roku amerykańska firma Sabinsa Corporation prezentowała na targach VITAFOODS w Genewie preparat BOSWELLINÒ, przeznaczony do utrzymania dobrej kondycji fizycznej. Stosuje się go, aby poprawić jakość życia starszych osób, które cierpią na reumatyzm i w związku z tym mają sztywne stawy i trudności w poruszaniu się. Preparat przedstawiono jako “anti-inflammatory phytonutrient”, a więc składnik żywności o działaniu przeciwzapalnym. Jest wiele produktów spożywczych o znanym działaniu przeciwzapalnym, takich jak: kurkuma, imbir, rozmaryn, aronia, żurawina czy zielona herbata, ich ekstrakty o różnym składzie występują jako składniki suplementów diety.
Preparat z kadzidłowca może też znaleźć zastosowanie w weterynarii, co pokazano w badaniach prowadzonych w Szwajcarii [13]. Starzejące się psy ze zdiagnozowanym radiologicznie artretyzmem dostawały ekstrakt jako dodatek do karmy, a po 2 tygodniach poprawa poruszania się była widoczna u 71% z 24 psów uczestniczących w eksperymencie. Statystycznie znacząca poprawa stanu (zmniejszenie bólu przy zginaniu łap, zmniejszenie sztywności stawów) nastąpiła po 6 tygodniowej suplementacji.
prof. Iwona Wawerhttp://naukadlazdrowia.pl/kadzidlo-na-reumatyzm-kwasy-bosweliowe-z-boswellia-serrata
Stosuję boswellię w kapsułkach i muszę przyznać, że wywiera niezwykle korzystny wpływ na zdrowie stawów. Kupuję także maść, która jest ciekawą alternatywą, muszę podrzucić ją mojemu tacie, który często ma problemy z bólem pleców. Robiąc zamówienie na Magiczny Ogród zawsze wrzucam boswellię do koszyka ;)
OdpowiedzUsuń