CUKRZYCA I
ZESPÓŁ METABOLICZNY
Cukrzyca jest zaburzeniem przemiany materii, które nie pozwala
organizmowi ludzkiemu prawidłowo zużywać cukier (glukozę).
Glukoza
jest substancją będącą głównym źródłem energii dla komórek. Jest
niezbędna dla funkcji organizmu ludzkiego, dlatego stara się on utrzymywać
stężenie glukozy
we krwi w pewnych stałych, wąskich granicach. Z pokarmu
zawierającego węglowodany strawione w przewodzie pokarmowym uwalnia
się glukoza, która następnie wnika do krwi. Wtedy stężenie glukozy
we krwi podnosi się. To powoduje, że trzustka zaczyna uwalniać
insulinę w celu obniżenia glukozy do prawidłowego poziomu. Hormon
ten produkowany
jest przez trzustkę, a dokładniej - przez tzw. komórki beta
zgromadzone w skupiskach nazywanych wyspami trzustkowymi. W obrębie
tych skupisk występują jeszcze komórki alfa, wydzielające glukagon -
hormon podnoszący poziom glukozy we krwi dzięki uwalnianiu jej z
zapasów w wątrobie. Transport glukozy do komórek możliwy jest dzięki
działaniu insuliny na specjalne cząsteczki - receptory insulinowe -
w błonach komórkowych.
Glukoza płynąca z prądem krwi wnika do komórek za pośrednictwem insuliny. Ta porcja glukozy, która nie zostaje natychmiast wykorzystana jako źródło energii może być zmagazynowana w wątrobie i mięśniach. Ten zmagazynowany cukier to glikogen. Wątroba jest bardzo ważnym narządem dla regulacji stężenia glukozy we krwi. Oprócz tego, że jest magazynem uwalniającym glukozę "na żądanie", pracuje jak fabryka, która produkuje cukier, wykorzystując do tego np. aminokwasy. Dzięki dokładnej regulacji u zdrowego człowieka prawidłowy zakres stężeń glukozy we krwi może być utrzymany nawet wtedy, gdy przejściowo zjada bardzo mało lub wcale.
Działanie insuliny natomiast "przestawia" metabolizm wątroby w kierunku gromadzenia zapasów glukozy w postaci glikogenu, gdy jej podaż po posiłku jest większy niż aktualne potrzeby. Odpowiednie ilości jedzenia i insuliny pomagają wątrobie w precyzyjnym regulowaniu poziomu glukozy we krwi. Gdy poziom glukozy we krwi jest zbyt niski, mózg wysyła sygnały do wielu gruczołów, powodując wydzielanie różnych hormonów. Te hormony - adrenalina, kortyzon, glukagon i hormon wzrostu - wpływają na uwalnianie glukozy z zapasów w wątrobie i mięśniach. Działanie tych hormonów często powoduje wzrost stężenia glukozy powyżej pożądanej wartości - wtedy ponownie włącza się działanie insuliny. U osób zdrowych prawidłowe działanie tych mechanizmów umożliwia utrzymanie stężeń glukozy we krwi w pożądanych, wąskich granicach: pomiędzy 80mg% a 120mg%. W organizmach osób chorych na cukrzycę insulina nie jest wytwarzana w wystarczającej ilości lub nie jest prawidłowo wykorzystywana przez tkanki. Rzadziej występuje cukrzyca zależna od insuliny - typ 1, gdy trzustka przestaje wytwarzać insulinę. Uważa się, że przyczyną może być przebyte wcześniej zakażenie wirusowe lub reakcja autoimmunologiczna - gdy organizm wytwarza przeciwciała atakujące komórki beta trzustki. Jej objawy pojawiają się zwykle przed 30 rokiem życia, a pacjenci bezwzględnie muszą otrzymywać insulinę.
Glukoza płynąca z prądem krwi wnika do komórek za pośrednictwem insuliny. Ta porcja glukozy, która nie zostaje natychmiast wykorzystana jako źródło energii może być zmagazynowana w wątrobie i mięśniach. Ten zmagazynowany cukier to glikogen. Wątroba jest bardzo ważnym narządem dla regulacji stężenia glukozy we krwi. Oprócz tego, że jest magazynem uwalniającym glukozę "na żądanie", pracuje jak fabryka, która produkuje cukier, wykorzystując do tego np. aminokwasy. Dzięki dokładnej regulacji u zdrowego człowieka prawidłowy zakres stężeń glukozy we krwi może być utrzymany nawet wtedy, gdy przejściowo zjada bardzo mało lub wcale.
Działanie insuliny natomiast "przestawia" metabolizm wątroby w kierunku gromadzenia zapasów glukozy w postaci glikogenu, gdy jej podaż po posiłku jest większy niż aktualne potrzeby. Odpowiednie ilości jedzenia i insuliny pomagają wątrobie w precyzyjnym regulowaniu poziomu glukozy we krwi. Gdy poziom glukozy we krwi jest zbyt niski, mózg wysyła sygnały do wielu gruczołów, powodując wydzielanie różnych hormonów. Te hormony - adrenalina, kortyzon, glukagon i hormon wzrostu - wpływają na uwalnianie glukozy z zapasów w wątrobie i mięśniach. Działanie tych hormonów często powoduje wzrost stężenia glukozy powyżej pożądanej wartości - wtedy ponownie włącza się działanie insuliny. U osób zdrowych prawidłowe działanie tych mechanizmów umożliwia utrzymanie stężeń glukozy we krwi w pożądanych, wąskich granicach: pomiędzy 80mg% a 120mg%. W organizmach osób chorych na cukrzycę insulina nie jest wytwarzana w wystarczającej ilości lub nie jest prawidłowo wykorzystywana przez tkanki. Rzadziej występuje cukrzyca zależna od insuliny - typ 1, gdy trzustka przestaje wytwarzać insulinę. Uważa się, że przyczyną może być przebyte wcześniej zakażenie wirusowe lub reakcja autoimmunologiczna - gdy organizm wytwarza przeciwciała atakujące komórki beta trzustki. Jej objawy pojawiają się zwykle przed 30 rokiem życia, a pacjenci bezwzględnie muszą otrzymywać insulinę.
Cukrzyca niezależna od insuliny - typ 2, na którą choruje 90%
pacjentów
z rozpoznaniem cukrzycy, objawia się najczęściej po 40 roku życia.
Trzustka
wytwarza insulinę, ale w nieodpowiedniej ilości lub tkanki nie
reagują na nią prawidłowo. Niestety, coraz częściej ten typ cukrzycy
stwierdza się już w grupie dzieci! Niedobór insuliny narasta powoli,
"nieuchwytny początek" choroby dotyczy 85% chorych. We krwi
utrzymuje się duże stężenie glukozy, co może doprowadzić do chorób
serca, nerek, uszkodzenia nerwów obwodowych, utraty wzroku i innych
powikłań. Skłonność do obu typów cukrzycy może być dziedziczna.
Najczęstszą przyczyną cukrzycy typu
2 jest otyłość - prawie wszystkie osoby dorosłe z cukrzycą
mają nadwagę lub są otyłe. Badania wykazały, że tkanka tłuszczowa
osłabia działanie insuliny, bowiem część hormonu zostaje związana
z komórkami tłuszczowymi i nie wywiera swojego działania
regulacyjnego.
CZASAMI WYSTARCZA SAMO OBNIŻENIE
MASY CIAŁA DO NORMY,
AŻEBY PRZYWRÓCIĆ PRAWIDŁOWĄ PRZEMIANĘ MATERII.
AŻEBY PRZYWRÓCIĆ PRAWIDŁOWĄ PRZEMIANĘ MATERII.
Cukrzyca powoduje zmiany w obrębie naczyń krwionośnych, co stanowi
o rozwoju powikłań choroby. Gdy zmiany dotyczą najdrobniejszych
naczyń,
mówimy o tzw. mikroangiopatii
cukrzycowej. W tej grupie problemów znajdują
się zmiany we włośniczkach siatkówki, prowadzące do występowania
mikrotętniaków, mikrozakrzepów i ognisk martwiczych oraz
mikrozawałów. Ostatecznym efektem
retinopatii cukrzycowej może być utrata wzroku. Stwardnienie naczyń
tworzących
kłębuszki nerkowe oraz tętnic i tętniczek nerkowych to elementy
nefropatii cukrzycowej prowadzącej ostatecznie do nieodwracalnych
zmian w nerkach. Zmiany w obrębie naczyń większego kalibru -
makroangiopatia- składają się na przyspieszenie rozwoju miażdżycy.
Częstość i nasilenie miażdżycy zwiększa się wraz z czasem trwania
cukrzycy.
Przyczynia się do tego wydatnie obecność zaburzeń gospodarki
tłuszczowej i nadciśnienie tętnicze w tej grupie chorych.
Choroba wieńcowa u chorych z
cukrzycą charakteryzuje się około
2 razy większą śmiertelnością niż u chorych bez cukrzycy.
Podwyższone
poziomy glukozy we krwi powodują zmiany w obrębie komórek nerwowych
i ich wypustek - nerwów obwodowych. Zwiększa się przenikanie wody do
osłonek nerwów, upośledzeniu ulega ich czynność, postępuje proces
zwyrodnienia - polineuropatia.
Skutkiem uszkodzenia nerwów obwodowych są zaburzenia czucia,
nieprawidłowy odbiór dotyku, bóle dłoni i stóp. Miażdżyca małych
tętnic podudzia lub stopy, obecność obwodowej neuropatii czuciowej
oraz dodatkowe zakażenia tworzą zespół tzw.
stopy cukrzycowej. Łatwo
rozwija się wówczas martwica kości palców lub śródstopia. Nierzadko
są one przyczyną powikłań, a także amputacji palców bądź fragmentów
stopy. Uszkodzenia dotyczą również włókien nerwowych przewodzących
impulsy w obrębie narządów wewnętrznych. Ta polineuropatia
autonomiczna (wegetatywna)
może powodować niecharakterystyczne zaburzenia pracy przewodu
pokarmowego, zaburzenia pracy serca
i układu krążenia, zaburzenia wydzielania hormonów. Równocześnie
uszkodzenie nerwów czuciowych sprawia, że nawet zawał mięśnia
sercowego może przebiegać bez dolegliwości bólowych, które zwykle są
sygnałem ostrzegawczym. Chorzy z cukrzycą, ze względu na
towarzyszące chorobie osłabienie odporności, są bardziej narażeni na
skutki zakażeń bakteryjnych i wirusowych.
Cukrzyca nie boli!
Problemem dla organizmu są wspomniane powyżej powikłania i to ich
nasilenie pogarsza jakość życia i skraca je. Uszkodzenia wywołane
przez cukrzycę rozwijają się powoli. Dobre wyrównanie cukrzycy ze
stężeniami glukozy we krwi zbliżonymi do prawidłowych to jest
najważniejszy
czynnik zapobiegający rozwojowi powikłań. Wykazano, że w odniesieniu
do powikłań
typu mikroangiopatii i makroangiopatii do zestawu działań
zapobiegawczych
wchodzi znaczna intensyfikacja wysiłku fizycznego, redukcja masy
ciała,
energiczne leczenie dietetyczne i farmakoterapia (stosowanie
leków).
Ekstrakt z cynamonu - nowy
sposób wspomagania postępowania
dietetycznego w cukrzycy typu 2 i zespole metabolicznym. U prawie
40%
chorych z cukrzycą typu 2 pomimo stosowania leków doustnych trudno
jest
uzyskać wyrównanie. Przyczyny są różnorodne.
Cukrzyca jako choroba przewlekła
wymaga ogromnego zaangażowania i dyscypliny, co dla wielu
chorych jest zbyt
trudne do zaakceptowania i wdrożenia. Ponadto dla wielu chorych
częste wstrzyknięcia insuliny są niewątpliwie problemem technicznym,
więc wolą łatwiejsze w stosowaniu leki doustne. U starszych osób
odpowiednia aktywność fizyczna nie może być realizowana
z powodu dolegliwości reumatycznych bądź wręcz trudności w
poruszaniu się. Te
i wiele innych przyczyn sprawiają, że efekty leczenia są
niezadowalające.
Zespół metaboliczny definiowany jest
jako obecność trzech
lub więcej spośród następujących nieprawidłowości:
1. otyłość brzuszna - obwód w talii > 102 cm u mężczyzn, >
88cm u kobiet
2. nietolerancja glukozy - stężenie glukozy na czczo > 110mg / dl (ryzyko przejścia od nietolerancji glukozy do cukrzycy rośnie z biegiem czasu)
3. ciśnienie tętnicze > 130 / 85 mmHg
4. miażdżycowa dyslipidemia: stężenie trójglicerydów > 150mg/dl, wysokie stężenia cholesterolu LDL, małe stężenie cholesterolu HDL - < 40mg/dl u mężczyzn i < 50mg/dl u kobiet.
Pierwsze doniesienia pochodzą z lat 50-tych, gdy opisywano skojarzenie otyłości brzusznej z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i lipidowej oraz podwyższonymi stężeniami kwasu moczowego (hiperurykemią).
Zespół metaboliczny został również nazwany przez Kaplana śmiertelnym kwartetem. Niezależnie od nazwy, wszyscy specjaliści podkreślają, że występowanie tego zespołu łączy się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu sercowo - naczyniowego. Podłożem zespołu jest stan insulinoporności tkanek oraz hiperinsulinemii. Prowadzi to do szeregu zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, zbieżnych z opisanymi wyżej dla cukrzycy. Za prewencję pierwotną uważa się taką modyfikacje znanych czynników ryzyka, która zapobiega rozwojowi choroby. Możliwe są dwa zasadnicze rodzaje interwencji: modyfikacja stylu życia za pomocą diety, wysiłku fizycznego i redukcji masy ciała oraz interwencja farmakologiczna. Każdy z utrwalonych elementów zespołu wymaga leczenia.
Na każdych 10 osób, u których rozwinęłaby się cukrzyca, u 6 można temu zapobiec stosując odpowiednią dietę i wysiłek fizyczny!
2. nietolerancja glukozy - stężenie glukozy na czczo > 110mg / dl (ryzyko przejścia od nietolerancji glukozy do cukrzycy rośnie z biegiem czasu)
3. ciśnienie tętnicze > 130 / 85 mmHg
4. miażdżycowa dyslipidemia: stężenie trójglicerydów > 150mg/dl, wysokie stężenia cholesterolu LDL, małe stężenie cholesterolu HDL - < 40mg/dl u mężczyzn i < 50mg/dl u kobiet.
Pierwsze doniesienia pochodzą z lat 50-tych, gdy opisywano skojarzenie otyłości brzusznej z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i lipidowej oraz podwyższonymi stężeniami kwasu moczowego (hiperurykemią).
Zespół metaboliczny został również nazwany przez Kaplana śmiertelnym kwartetem. Niezależnie od nazwy, wszyscy specjaliści podkreślają, że występowanie tego zespołu łączy się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu sercowo - naczyniowego. Podłożem zespołu jest stan insulinoporności tkanek oraz hiperinsulinemii. Prowadzi to do szeregu zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, zbieżnych z opisanymi wyżej dla cukrzycy. Za prewencję pierwotną uważa się taką modyfikacje znanych czynników ryzyka, która zapobiega rozwojowi choroby. Możliwe są dwa zasadnicze rodzaje interwencji: modyfikacja stylu życia za pomocą diety, wysiłku fizycznego i redukcji masy ciała oraz interwencja farmakologiczna. Każdy z utrwalonych elementów zespołu wymaga leczenia.
Na każdych 10 osób, u których rozwinęłaby się cukrzyca, u 6 można temu zapobiec stosując odpowiednią dietę i wysiłek fizyczny!
Zanim cynamon stał się przyprawą, był stosowany jako środek
leczniczy.
Z drzewa cynamonowego (Cinnamonum)
pozyskuje się i suszy wewnętrzną
warstwę kory. Chińczycy znają i wykorzystują lecznicze właściwości
cynamonu
od 4500 lat. Antyczni Grecy stosowali go jako środek gojący rany,
natomiast
w średniowieczu rozpowszechnił się jako lek w przeziębieniach,
gorączce,
zaburzeniach trawienia i zaburzeniach miesiączkowania. Wszystkie te
zastosowania doczekały się uzasadnienia po zbadaniu substancji
znajdujących
się w cynamonie i poznaniu ich właściwości. Współczesne badania
ujawniły obecność szeregu substancji wykazujących działanie
przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i
antyoksydacyjne. Do tej długiej listy dołączyło jeszcze działanie
przeciwcukrzycowe.
W przeciwieństwie do cynamonu jako przyprawy, której właściwości pochodzą od zawartych w nim olejków eterycznych, wyciąg wodny z kory cynamonowej ma o wiele większą skuteczność. Jego właściwości w tym zakresie zostały dokładnie zbadane w ostatnich 14-tu latach. Na modelu doświadczalnym wykorzystującym szczurze komórki tłuszczowe ekstrakt z cynamonu wykazywał działanie wzmacniające efekt działania insuliny od 3 do 11,8 razy. Wykazano, że ekstrakt cynamonu pobudza bezpośrednio na receptory insulinowe na powierzchni komórek i dzięki temu wywiera na komórki wpływ podobny do insuliny. Działanie takie wykazują związki o charakterze polifenoli. Dzięki rozpuszczalnej w wodzie frakcji polifenoli można osiągnąć około 20 - krotną aktywację metabolizmu glukozy zależnego od insuliny.
Działanie takie ujawnia się jedynie w stosunku do komórek cechujących się insulinoopornością! Oznacza to, że substancje zawarte w tym wyciągu nie wpływają na komórki z zachowaną prawidłową przemianą materii.Taki mechanizm działania wodnego wyciągu z cynamonu pozwala na jego zastosowanie w celu regulacji podwyższonych poziomów glukozy i zaburzonej przemiany materii u chorych z cukrzycą typu 2 i zespołem metabolicznym. Dzięki temu ulega zmniejszeniu zagrożenie chorobami układu krążenia.
W przeciwieństwie do cynamonu jako przyprawy, której właściwości pochodzą od zawartych w nim olejków eterycznych, wyciąg wodny z kory cynamonowej ma o wiele większą skuteczność. Jego właściwości w tym zakresie zostały dokładnie zbadane w ostatnich 14-tu latach. Na modelu doświadczalnym wykorzystującym szczurze komórki tłuszczowe ekstrakt z cynamonu wykazywał działanie wzmacniające efekt działania insuliny od 3 do 11,8 razy. Wykazano, że ekstrakt cynamonu pobudza bezpośrednio na receptory insulinowe na powierzchni komórek i dzięki temu wywiera na komórki wpływ podobny do insuliny. Działanie takie wykazują związki o charakterze polifenoli. Dzięki rozpuszczalnej w wodzie frakcji polifenoli można osiągnąć około 20 - krotną aktywację metabolizmu glukozy zależnego od insuliny.
Działanie takie ujawnia się jedynie w stosunku do komórek cechujących się insulinoopornością! Oznacza to, że substancje zawarte w tym wyciągu nie wpływają na komórki z zachowaną prawidłową przemianą materii.Taki mechanizm działania wodnego wyciągu z cynamonu pozwala na jego zastosowanie w celu regulacji podwyższonych poziomów glukozy i zaburzonej przemiany materii u chorych z cukrzycą typu 2 i zespołem metabolicznym. Dzięki temu ulega zmniejszeniu zagrożenie chorobami układu krążenia.
Wodny wyciąg z cynamonu jako
środek dietetyczny może wspomagać
pokonywanie insulinooporności spowodowanej niewłaściwym żywieniem.
TRISANA Diabetes Balance - dla wspomagania leczenia dietetycznego podwyższonych poziomów glukozy we krwi.
TRISANA Diabetes Balance - dla wspomagania leczenia dietetycznego podwyższonych poziomów glukozy we krwi.
TRISANA Diabetes Balance
zawiera wysokoskoncentrowany (10:1)
wyciąg z kory cynamonowej stanowiący wspomaganie zbilansowanej diety. Składniki
standaryzowanego
ekstraktu wodnego zapewniają powtarzalną jakość preparatu i
gwarantują
bezpieczeństwo stosowania. Wyciąg wodny nie zawiera olejków
eterycznych,
które mogą czasem działać drażniąco lub uczulająco. Cynamon jako
substancja pochodzenia roślinnego wykazuje naturalne wahania
zawartości związków czynnych
w kolejnych partiach surowca. Z tego powodu dla uzyskania efektu
obniżenia stężenia glukozy we krwi należałoby zjadać codziennie od
1g do 3g cynamonu w formie przyprawy, co byłoby trudne do
regularnego stosowania. W grupie chorych na cukrzycę ścisłe
stosowanie się do szeregu zaleceń lekarskich jest niezadowalające.
Dogodna forma stosowania preparatu zawierającego wodny ekstrakt z
cynamonu pomaga w uzyskaniu lepszej kontroli stężeń glukozy we krwi.
Wraz z wyciągiem z cynamonu TRISANA Diabetes Balance zawiera związki
mineralne i pierwiastki śladowe -magnez, chrom, selen, miedź, cynk i
mangan w ilości pokrywającej zapotrzebowanie. Skład preparatu
uzupełnia wyciąg
z pestek winogron, zawierający co najmniej 95% oligomerów
procjanidyny (OPC).
Wartość odżywcza: (dla
3 kapsułek dziennie)
Węglowodany - 0,44 g
Tłuszcze - 0,01 g
Białka - 0,14 g
Wymiennik węglowodanowy - 0,037
Węglowodany - 0,44 g
Tłuszcze - 0,01 g
Białka - 0,14 g
Wymiennik węglowodanowy - 0,037
Składniki:
Wyciąg z cynamonu 10:1 - reguluje stężenie glukozy we krwi, obniża cholesterol LDL, obniża stężenie trójglicerydów
Magnez - zmniejsza insulinooporność, obniża nasilenie chorób związanych z cukrzycą
Chrom - najważniejszy pierwiastek śladowy zwiększa wykorzystanie glukozy
Mangan - wyrównuje istniejące w cukrzycy niedobory, zapobiega zaburzeniom pracy trzustki, obniża tolerancję glukozy i wzmaga jej spalanie
Miedź - obniża ryzyko dla serca, wspomaga enzymy antyoksydacyjne
Cynk - ważny dla procesu gojenia ran, wspomaga uwalnianie insuliny do krwi
Selen - chroni przed wolnymi rodnikami, obniża ryzyko zawału serca i udaru mózgu
OPC 95 - wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega utlenianiu lipidów, zapobiega zaburzeniom przepływu krwi, antyutleniacz o wysokiej aktywności, zapobiega retinopatii cukrzycowej
Wyciąg z cynamonu 10:1 - reguluje stężenie glukozy we krwi, obniża cholesterol LDL, obniża stężenie trójglicerydów
Magnez - zmniejsza insulinooporność, obniża nasilenie chorób związanych z cukrzycą
Chrom - najważniejszy pierwiastek śladowy zwiększa wykorzystanie glukozy
Mangan - wyrównuje istniejące w cukrzycy niedobory, zapobiega zaburzeniom pracy trzustki, obniża tolerancję glukozy i wzmaga jej spalanie
Miedź - obniża ryzyko dla serca, wspomaga enzymy antyoksydacyjne
Cynk - ważny dla procesu gojenia ran, wspomaga uwalnianie insuliny do krwi
Selen - chroni przed wolnymi rodnikami, obniża ryzyko zawału serca i udaru mózgu
OPC 95 - wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega utlenianiu lipidów, zapobiega zaburzeniom przepływu krwi, antyutleniacz o wysokiej aktywności, zapobiega retinopatii cukrzycowej
Każda kapsułka zawiera:
cytrynian magnezu - 100 mg
ekstrakt OPC - 50 mg
drożdże chromowe - 48 mg
drożdże selenowe - 43 mg
wyciągu z cynamonu 10:1 - 40 mg
glukonian cynku - 35 mg
siarczan manganu - 15 mg
orotan - 7 mg
cytrynian magnezu - 100 mg
ekstrakt OPC - 50 mg
drożdże chromowe - 48 mg
drożdże selenowe - 43 mg
wyciągu z cynamonu 10:1 - 40 mg
glukonian cynku - 35 mg
siarczan manganu - 15 mg
orotan - 7 mg
Zalecane dawkowanie:
3 x dziennie 1 kapsułka przed głównymi posiłkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz