Granat - właściwości
Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W
starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a
starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane
życie" i symbol długowieczności. Z powodu dużej ilości nasion granat
stał się symbolem płodności i siły rozrodu roślin.
Dziś wiadomo, że granat przedłuża życie, wzmacnia serce i podnosi
doznania erotyczne. Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny,
potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko.
To zdrowy, naturalny napój miłosny. Sok z granatów zwalcza skutecznie
choroby serca i układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany
zapalne szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała procesom
starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skuteczność
działania soku z granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a
także chorobom serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Sok z
granatu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość
zielonej herbaty czy czerwonego wina.
Granat wyraźnie poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym u
pacjentów z chorobą wieńcową i redukuje złogi oraz zwapnienia w tętnicy
szyjnej. Ponadto sok z owoców granatu zmniejsza ciśnienie krwi,
likwiduje zaburzenia erekcji, zapobiega procesom starzenia i spowalnia
postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Dowiedziono też ochronne
działanie granatu na płód. Picie soku z granatu przez kobietę ciężarną
chroni płód przed uszkodzeniami mózgu. Kolejne badania
potwierdziły wyraźne działanie wstrzymujące rozwój zmian nowotworowych
prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi. Sok pity systematycznie działa
korzystnie przy astmie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie
anginy, szkorbut. Świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach,
zwłaszcza przy gorączce.
Granat ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.
Sporządza się z niego soki, sałatki, galaretki. Z soku granatu
(zwanego grenadiną) produkuje się napoje, galaretki. Używa się go także
do produkcji wina i syropu. W krajach Środkowego Wschodu przygotowuje
się sos, w którym granaty łączy się z orzechami. Garbniki zawarte w
skórce granatu są surowcem przemysłowym w farmacji i garbarstwie,
natomiast dzięki zawartym w korze granatowca alkaloidom owoc ma
zastosowanie w weterynarii jako środek przeciwtasiemcowy.
Granat ma także zastosowanie przy wyrobie kosmetyków.
Właściwości kosmetyczne ekstraktu z owocu granatu:
Właściwości kosmetyczne ekstraktu z owocu granatu:
- działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień;
- stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny, w efekcie czego następuje wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry;
- nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry;
- odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się;
- działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory;
- działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie;
- wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych;
- poprawia ukrwienie i koloryt skóry
Przepisy z wykorzystaniem owocu granatu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz