Hipercholesterolemie we frakcji LDL stwierdza się najczęściej u
osób, które spożywają w nadmiarze tłuszcze nasycone i cholesterol,
czyli ich dieta jest bogata w tłuste produkty zwierzęce. Wysoki poziom
trójglicerydów natomiast powiązany jest z wysokokaloryczną dietą
obfitującą w duże ilości cukru, słodyczy oraz z występowaniem otyłość
typu brzusznego.
- „zły” cholesterol LDL poniżej 135 mg/dl
- „dobry” cholesterol HDL powyżej 58 mg/dl, u mężczyzn i 66 mg/dl u kobiet.
Leczenie dietetyczne hiperlipidemii powinno obejmować zmianę nawyków żywieniowych, wykształcenie umiejętności wybierania właściwych produktów spożywczych oraz redukcję masy ciała przy występowaniu otyłości. Wskazane jest zwiększenie aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, która wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu oraz zwiększa wydatek energetyczny, dzięki czemu wspiera odchudzanie.
2 Kromki pieczywa razowego posmarowane Benecolem, pomidor pokrojony i posypany ulubionymi ziołami i natką pietruszki (np. bazylia lub zioła prowansalskie), 4 plasterki szynki z indyka, szklanka soku grejpfrutowego niesłodzonego.
2 śniadanie
Szklanka soku pomidorowego,
2 wafle ryżowe lub chrupkie pszenne, 2 plasterki szynki z indyka.
Obiad
Zupa pomidorowa
Na wywarze z warzyw (można dolać soku pomidorowego pod koniec gotowania), z dodatkiem przecieru pomidorowego, zabielana jogurtem greckim.
Podawać z garścią makaronu ugotowanego, lub 2 łyżkami ryżu mieszanego ugotowanego.
Kotleciki sojowe - 5 szt. gotowane,
2 średnie ziemniaki z wody posypane zielenina. Surówka: kiszona kapusta (150g- 200g- szklanka),mała marchewka, starta na grubych oczkach, siekana natka pietruszki, 1 łyżeczka oliwy lub oleju.
Podwieczorek
Starta marchewka (1 średnia) z jabłkiem, skropiona cytryną i łyżeczka oleju, kilka rozdrobnionych orzechów laskowych, łyżeczka słonecznika do posypania.
Kolacja
Kanapka z 2 kromek pieczywa razowego z twarożkiem chudym (1 łyżka), 2 listkami sałaty, 2 plasterkami pomidora, Szklanka soku wielowarzywnego (z buraków, pomidorowy).
3 łyżki muesli (z orzechami i rodzynkami) z jogurtem naturalnym 0% (150g -1 opakowanie) lub szklanka mleka sojowego, kromka pieczywa razowego posmarowana margaryną z plasterkami pomidora.
2 śniadanie
2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z 2 plastrami sera białego chudego (100g) i sałatą.
Obiad
Zupa kalafiorowa (wywar: kalafior, mieszanka warzyw), zabielana mąką z mlekiem, z dodatkiem ziemniaków.
Ryba z pieca z kuskusem:
200g fileta (1/2 dużego fileta: dorsz, mintaj), sok z cytryny przyprawy
½ szklanki suchego kuskusu.
Rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posypać przyprawami zawinąć w folię i piec w temp. 180-200st. C przez 25 min. Kalarepka duszona.
Kaszę przed podaniem wymieszać z zieleniną.
Szklanka soku z grejpfruta.
Podwieczorek
2 jabłka pieczone z 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego.
Kolacja
Kromka pieczywa razowego posmarowana Benecolem, 2 plasterki szynki z indyka, plasterki rzodkiewek.
Sałatka z łososiem:
pomidor (1/2 średniego)
kukurydza konserwowa (1 łyżka)
łosoś sałatkowy lub tuńczyka w sosie własnym (pół opakowania)
2 kromki pieczywa razowego lub mała grahamka.
2 śniadanie
Sałatka z ogórka, pomidora, plastra sera feta light, posypana szczypiorkiem, skropiona oliwą lub olejem, octem jabłkowym i posypana bazylia.
Obiad
Pierś z kurczaka: pierś (150g pieczona w folii lub gotowana lub na parze)
Ziemniaki (2 średnie)posypane koperkiem,
Mizeria z ogórka zielonego (z kefirem, przyprawami i skropiona octem jabłkowym)
Podwieczorek
Miseczka jagód polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego, garść orzechów laskowych lub włoskich posiekanych.
Kolacja
Kromka pieczywa posmarowana Benecolem, 2 plasterki szynki z kurczaka, plasterki pomidora.
Szklanka soku warzywnego.
2 kromki pieczywa razowego, posmarowane Benecolem, 4 plasterki szynki z kurczaka,Starta rzodkiewka (kilka sztuk) pomieszana z zieleniną i jogurtem (1 łyżka).
2 śniadanie
Sałata lodowa (kilka listków) z rzodkiewkami (5 szt.) posypane szczypiorkiem i skropione oliwą z oliwek i octem jabłkowym.
Kefir (150g)
Obiad
Udko gotowane bez skóry, chwile podpieczone w piekarniku,
Ryż brązowy (50g –pół saszetki)
Fasolka szparagowa mrożona (250g)
Szklanka soku grejpfrutowego lub pomarańczowego,
Podwieczorek
Kromka pieczywa razowego z pasztetem sojowym, ogórkiem kiszonym.
Kolacja
Sałatka wielowarzywna
seler, marchew,
pomidor,
1/4 główki sałaty lodowej.
Seler i marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, pomidora pokroić w kostkę, kapustę pekińską poszatkować. Wszystko skropić oliwą z oliwek pomieszaną z octem jabłkowym i przyprawami ziołowymi.
Kromka pieczywa razowego z plastrem sera białego chudego, posypana ziołami.
Szklanka mleka sojowego,
3 łyżki muesli lub namoczonych płatków owsianych,
Kromka pieczywa razowego posmarowana Benecolem i 1 łyżeczką dżemu niskosłodzonego.
2 śniadanie
Pomarańcza polana jogurtem naturalnym (150g).
Obiad
Filet z morszczuka:
Kostka morszczuka lub innej ryby (natarty ziołami: czosnek, kminek, bazylia, pieprz) skropiony sokiem z cytryny, posmarowany niewielką ilością oleju, pieczony w folii. Podany z cząstką cytryny i posypany posiekanym koperkiem
Ziemniaki gotowane 2 średnie, posypane natką
Surówka: sałata, pomidor, ogórek kiszony z oliwą z oliwek i octem jabłkowym, przyprawami.
Szklanka kompotu z jabłek z cukrem i cynamonem.
Podwieczorek
Deser sojowy
Kolacja
Tuńczyk z wody (puszka mała) pomieszany z 2 łyżkami kukurydzy, ogórkiem kiszonym pokrojonym w kostkę, przyprawiony do smaku (przygotowane wcześniej w domu), kromka pieczywa razowego.
Bułka grahamka posmarowana 2 łyżeczkami niskosłodzonego dżemu.
Kakao: szklanka mleka 1,5% z 2 łyżeczkami gorzkiego kakao, łyżeczka cukru.
2 śniadanie
Plaster gruby sera białego chudego rozgnieciony z dodatkiem mleka sojowego lub jogurtu i wymieszany z pokrojonym ogórkiem kiszonym i pół pomidora, doprawiony do smaku.
Kromka pieczywa razowego.
Obiad
Talerz zupy warzywnej z brukselką:
Na filecie z indyka i warzywach mrożonych lub włoszczyźnie i pół opakowania brukselki ugotować zupę. Doprawić do smaku i zabielić mlekiem z mąką. Dodać 1 łyżkę ryżu na porcję zupy.
Makaron z kaszy gryczanej (70g surowego) z duszonymi pieczarkami (300g świeżych) zabielanymi jogurtem greckim i doprawionymi do smaku. Wszystko posypane zielenina.
Podwieczorek
Porcja galaretki z truskawkami (ok.5-6 szt. owoców)
Kolacja
Sałatka z sałaty lodowej (przepis na 4 porcje)- pomidor, 5 rzodkiewek, główka sałaty lodowej, ogórek zielony, ugotowany filet z indyka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok cytryny lub ocet jabłkowy, sól, pieprz, mieszanka ziół do sałatek, zielenina do posypania.
Pomidor, ogórek i rzodkiewki pokroić w cząstki. Filet pokroić w kostkę. Sałatę opłukać i osuszyć, porwać na kawałki. Sporządzić sos z oliwy, soku z cytryny i przypraw.
Serek wiejski 3% z wkrojonym ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem lub pomidorem (1/2szt) i szczypiorkiem (przyprawiony do smaku), 2 kromki pieczywa razowego cienko posmarowane Benecolem.
2 śniadanie
Salaterka agrestu lub czerwonych porzeczek.
Garść dowolnych orzechów.
Obiad
Barszcz czerwony (na soku z buraków z kartonu lub na wywarze z jarzyn z zakwasem) z garścią gotowanej białej fasoli zamiennie z fasolką szparagową. Udko (bez skóry) z kurczaka gotowane, podpieczone w piekarniku, posypane zieleniną.
2 ziemniaki ugotowane posypane koperkiem.
Surówka z selera surowego startego na tarce, jabłka i garści rodzynek. Sos: jogurt grecki, sok z cytryny, ½ łyżeczki cukru.
Podwieczorek
Szklanka soku warzywnego, wafel ryżowy z 2 plasterkami szynki z indyka.
Kolacja
Sałatka jarzynowa - 2 średnie ziemniaki ugotowane, średnia marchewka ugotowana, 2 łyżki groszku zielonego z puszki, oliwa, pieprz, sól.
Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Dodać groszek i przyprawy. Skropić oliwą z octem jabłkowym, posypać zieleniną, doprawić.
Bibliografia
Gajewska D. (red.), 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-228-7
Rożnowska K. Lecznicza moc potraw. Diety chroniące przed zawałem, udarem mózgu i nowotworami, Emilia, Kraków 2000, ISBN 83-909284-8-5
Muller S.D., Raschke K. Cholesterol pod kontrolą, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004, ISBN 83-200-2928-7
Jakimowicz-Klein B. Dieta antymiażdżycowa, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 978-83-7277-242-8http://abcdieta.pl/co-jesc-aby-obnizyc-cholesterol
Prawidłowy poziom lipidów:
- cholesterolu całkowitego i trójglicerydów - poniżej 200mg/dl,- „zły” cholesterol LDL poniżej 135 mg/dl
- „dobry” cholesterol HDL powyżej 58 mg/dl, u mężczyzn i 66 mg/dl u kobiet.
Leczenie dietetyczne hiperlipidemii powinno obejmować zmianę nawyków żywieniowych, wykształcenie umiejętności wybierania właściwych produktów spożywczych oraz redukcję masy ciała przy występowaniu otyłości. Wskazane jest zwiększenie aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, która wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu oraz zwiększa wydatek energetyczny, dzięki czemu wspiera odchudzanie.
Wysoki cholesterol - co dieta powinna zawierać:
-
Dużo błonnika w formie pektyn, który utrudnia wchłanianie
cholesterolu z przewodu pokarmowego. Z owoców szczególnie dobrze
wpływają: jabłka, czarne jagody, porzeczki agrest, grejpfruty. Z warzyw najbardziej bogate we frakcję pektyn są nasiona roślin strączkowych (groch, soja, fasola), marchew oraz dynia.
-
Wielo- i jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe
z ryb morskich, oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek oraz orzechy,
zwłaszcza włoskie, wymiennie słonecznik, pestek z dyni. Obniżają
miażdżycorodną frakcję LDL, poziom trójglicerydów oraz podwyższają
„dobry” cholesterol.
-
Witaminy C, A i E- antyoksydanty zawarte w warzywach, owocach, rybach, olejach i orzechach. Wspomagają obniżanie cholesterolu we krwi.
-
Produkty sojowe, które wg badań wpływają pozytywnie na zmniejszenie poziomu całkowitego cholesterolu i frakcji LDL.
Wysoki cholesterol - co wykluczamy z diety:
-
Wyklucz całkowicie słodycze, cukier (max 3 łyżeczki na dzień do napoju) i alkohol.
-
Unikaj cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Należy
zrezygnować ze smalcu i słoniny, ograniczyć lub zrezygnować ze śmietany
i masła oraz margaryn twardych. W zamian można włączyć margaryny
miękkie wysokogatunkowe, które podniosą spożycie nienasyconych kwasów
tłuszczowych. Źródłem cholesterolu i nasyconych kwasów jest również
mięso, wędliny i mleko oraz jego przetwory. Dlatego najlepiej wybierać
chude rodzaje mięsa (kurczak, indyk), chude przetwory mleczne.
-
Jajka ze względu na wysoką zawartość cholesterolu spożywaj nie częściej niż raz w tygodniu.
-
Unikaj potraw smażonych w panierce, tłustych sosów i polewania potraw tłuszczem z patelni.
Pożyteczne strategie:
-
Łącz w posiłku produkty zwierzęce (mięso, produkty mleczne itd.)
z warzywami lub owocami zawierającymi pektyny. Mogą być w formie
sałatki lub dodatku do kanapek oraz deseru.
-
Spożywaj posiłki regularnie, co 3-4 godzin.
-
W sklepie wkładaj do koszyka tylko produkty dozwolone oraz pomagające obniżyć cholesterol.
-
Ryby są dobrą alternatywą mięsa, powinny znajdować się w jadłospisie 2-3 razy w tygodniu.
-
Techniki sprzyjające diecie: gotowanie tradycyjne, gotowanie na
parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, smażenie beztłuszczowe,
pieczenie w piekarniku.
Dieta w hiperlipidemii
DZIEŃ 1
Śniadanie2 Kromki pieczywa razowego posmarowane Benecolem, pomidor pokrojony i posypany ulubionymi ziołami i natką pietruszki (np. bazylia lub zioła prowansalskie), 4 plasterki szynki z indyka, szklanka soku grejpfrutowego niesłodzonego.
2 śniadanie
Szklanka soku pomidorowego,
2 wafle ryżowe lub chrupkie pszenne, 2 plasterki szynki z indyka.
Obiad
Zupa pomidorowa
Na wywarze z warzyw (można dolać soku pomidorowego pod koniec gotowania), z dodatkiem przecieru pomidorowego, zabielana jogurtem greckim.
Podawać z garścią makaronu ugotowanego, lub 2 łyżkami ryżu mieszanego ugotowanego.
Kotleciki sojowe - 5 szt. gotowane,
2 średnie ziemniaki z wody posypane zielenina. Surówka: kiszona kapusta (150g- 200g- szklanka),mała marchewka, starta na grubych oczkach, siekana natka pietruszki, 1 łyżeczka oliwy lub oleju.
Podwieczorek
Starta marchewka (1 średnia) z jabłkiem, skropiona cytryną i łyżeczka oleju, kilka rozdrobnionych orzechów laskowych, łyżeczka słonecznika do posypania.
Kolacja
Kanapka z 2 kromek pieczywa razowego z twarożkiem chudym (1 łyżka), 2 listkami sałaty, 2 plasterkami pomidora, Szklanka soku wielowarzywnego (z buraków, pomidorowy).
DZIEŃ 2
Śniadanie3 łyżki muesli (z orzechami i rodzynkami) z jogurtem naturalnym 0% (150g -1 opakowanie) lub szklanka mleka sojowego, kromka pieczywa razowego posmarowana margaryną z plasterkami pomidora.
2 śniadanie
2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z 2 plastrami sera białego chudego (100g) i sałatą.
Obiad
Zupa kalafiorowa (wywar: kalafior, mieszanka warzyw), zabielana mąką z mlekiem, z dodatkiem ziemniaków.
Ryba z pieca z kuskusem:
200g fileta (1/2 dużego fileta: dorsz, mintaj), sok z cytryny przyprawy
½ szklanki suchego kuskusu.
Rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posypać przyprawami zawinąć w folię i piec w temp. 180-200st. C przez 25 min. Kalarepka duszona.
Kaszę przed podaniem wymieszać z zieleniną.
Szklanka soku z grejpfruta.
Podwieczorek
2 jabłka pieczone z 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego.
Kolacja
Kromka pieczywa razowego posmarowana Benecolem, 2 plasterki szynki z indyka, plasterki rzodkiewek.
DZIEŃ 3
ŚniadanieSałatka z łososiem:
pomidor (1/2 średniego)
kukurydza konserwowa (1 łyżka)
łosoś sałatkowy lub tuńczyka w sosie własnym (pół opakowania)
2 kromki pieczywa razowego lub mała grahamka.
2 śniadanie
Sałatka z ogórka, pomidora, plastra sera feta light, posypana szczypiorkiem, skropiona oliwą lub olejem, octem jabłkowym i posypana bazylia.
Obiad
Pierś z kurczaka: pierś (150g pieczona w folii lub gotowana lub na parze)
Ziemniaki (2 średnie)posypane koperkiem,
Mizeria z ogórka zielonego (z kefirem, przyprawami i skropiona octem jabłkowym)
Podwieczorek
Miseczka jagód polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego, garść orzechów laskowych lub włoskich posiekanych.
Kolacja
Kromka pieczywa posmarowana Benecolem, 2 plasterki szynki z kurczaka, plasterki pomidora.
Szklanka soku warzywnego.
DZIEŃ 4
Śniadanie2 kromki pieczywa razowego, posmarowane Benecolem, 4 plasterki szynki z kurczaka,Starta rzodkiewka (kilka sztuk) pomieszana z zieleniną i jogurtem (1 łyżka).
2 śniadanie
Sałata lodowa (kilka listków) z rzodkiewkami (5 szt.) posypane szczypiorkiem i skropione oliwą z oliwek i octem jabłkowym.
Kefir (150g)
Obiad
Udko gotowane bez skóry, chwile podpieczone w piekarniku,
Ryż brązowy (50g –pół saszetki)
Fasolka szparagowa mrożona (250g)
Szklanka soku grejpfrutowego lub pomarańczowego,
Podwieczorek
Kromka pieczywa razowego z pasztetem sojowym, ogórkiem kiszonym.
Kolacja
Sałatka wielowarzywna
seler, marchew,
pomidor,
1/4 główki sałaty lodowej.
Seler i marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, pomidora pokroić w kostkę, kapustę pekińską poszatkować. Wszystko skropić oliwą z oliwek pomieszaną z octem jabłkowym i przyprawami ziołowymi.
Kromka pieczywa razowego z plastrem sera białego chudego, posypana ziołami.
DZIEŃ 5
ŚniadanieSzklanka mleka sojowego,
3 łyżki muesli lub namoczonych płatków owsianych,
Kromka pieczywa razowego posmarowana Benecolem i 1 łyżeczką dżemu niskosłodzonego.
2 śniadanie
Pomarańcza polana jogurtem naturalnym (150g).
Obiad
Filet z morszczuka:
Kostka morszczuka lub innej ryby (natarty ziołami: czosnek, kminek, bazylia, pieprz) skropiony sokiem z cytryny, posmarowany niewielką ilością oleju, pieczony w folii. Podany z cząstką cytryny i posypany posiekanym koperkiem
Ziemniaki gotowane 2 średnie, posypane natką
Surówka: sałata, pomidor, ogórek kiszony z oliwą z oliwek i octem jabłkowym, przyprawami.
Szklanka kompotu z jabłek z cukrem i cynamonem.
Podwieczorek
Deser sojowy
Kolacja
Tuńczyk z wody (puszka mała) pomieszany z 2 łyżkami kukurydzy, ogórkiem kiszonym pokrojonym w kostkę, przyprawiony do smaku (przygotowane wcześniej w domu), kromka pieczywa razowego.
DZIEŃ 6
ŚniadanieBułka grahamka posmarowana 2 łyżeczkami niskosłodzonego dżemu.
Kakao: szklanka mleka 1,5% z 2 łyżeczkami gorzkiego kakao, łyżeczka cukru.
2 śniadanie
Plaster gruby sera białego chudego rozgnieciony z dodatkiem mleka sojowego lub jogurtu i wymieszany z pokrojonym ogórkiem kiszonym i pół pomidora, doprawiony do smaku.
Kromka pieczywa razowego.
Obiad
Talerz zupy warzywnej z brukselką:
Na filecie z indyka i warzywach mrożonych lub włoszczyźnie i pół opakowania brukselki ugotować zupę. Doprawić do smaku i zabielić mlekiem z mąką. Dodać 1 łyżkę ryżu na porcję zupy.
Makaron z kaszy gryczanej (70g surowego) z duszonymi pieczarkami (300g świeżych) zabielanymi jogurtem greckim i doprawionymi do smaku. Wszystko posypane zielenina.
Podwieczorek
Porcja galaretki z truskawkami (ok.5-6 szt. owoców)
Kolacja
Sałatka z sałaty lodowej (przepis na 4 porcje)- pomidor, 5 rzodkiewek, główka sałaty lodowej, ogórek zielony, ugotowany filet z indyka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok cytryny lub ocet jabłkowy, sól, pieprz, mieszanka ziół do sałatek, zielenina do posypania.
Pomidor, ogórek i rzodkiewki pokroić w cząstki. Filet pokroić w kostkę. Sałatę opłukać i osuszyć, porwać na kawałki. Sporządzić sos z oliwy, soku z cytryny i przypraw.
DZIEŃ 7
ŚniadanieSerek wiejski 3% z wkrojonym ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem lub pomidorem (1/2szt) i szczypiorkiem (przyprawiony do smaku), 2 kromki pieczywa razowego cienko posmarowane Benecolem.
2 śniadanie
Salaterka agrestu lub czerwonych porzeczek.
Garść dowolnych orzechów.
Obiad
Barszcz czerwony (na soku z buraków z kartonu lub na wywarze z jarzyn z zakwasem) z garścią gotowanej białej fasoli zamiennie z fasolką szparagową. Udko (bez skóry) z kurczaka gotowane, podpieczone w piekarniku, posypane zieleniną.
2 ziemniaki ugotowane posypane koperkiem.
Surówka z selera surowego startego na tarce, jabłka i garści rodzynek. Sos: jogurt grecki, sok z cytryny, ½ łyżeczki cukru.
Podwieczorek
Szklanka soku warzywnego, wafel ryżowy z 2 plasterkami szynki z indyka.
Kolacja
Sałatka jarzynowa - 2 średnie ziemniaki ugotowane, średnia marchewka ugotowana, 2 łyżki groszku zielonego z puszki, oliwa, pieprz, sól.
Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Dodać groszek i przyprawy. Skropić oliwą z octem jabłkowym, posypać zieleniną, doprawić.
Bibliografia
Gajewska D. (red.), 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-228-7
Rożnowska K. Lecznicza moc potraw. Diety chroniące przed zawałem, udarem mózgu i nowotworami, Emilia, Kraków 2000, ISBN 83-909284-8-5
Muller S.D., Raschke K. Cholesterol pod kontrolą, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004, ISBN 83-200-2928-7
Jakimowicz-Klein B. Dieta antymiażdżycowa, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 978-83-7277-242-8http://abcdieta.pl/co-jesc-aby-obnizyc-cholesterol
Bardzo dobra dieta!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńdodam jeszcze wit B3 500mg na obniżenie zamiast leków sztucznych; pozdrawiam
UsuńDieta dobra, lecz czy nie skopiowana i wklejona?
OdpowiedzUsuńhttps://portal.abczdrowie.pl/co-jesc-aby-obnizyc-cholesterol
ten link jest podany na końcu posta. W czym więc problem? Udostępniam ważne info dla tych, którzy nie trafili pod link j.w. Pozdrawiam
UsuńŚmiechu warta ta dieta - kiedy zacząłem normalnie jeść tłuste potrawy ale bez połączenia z węglowodanami skończył się problem ze złym, z wysokim cholesterolem. jem średnio po 3 jajka dziennie, tłusty boczek, golonkę z kiszona kapustą, żeberka tłuste, itd do tego dużo warzyw no i czosnek prawie do każdego posiłku. Statyny, margaryna, razowce itp - to była dla mnie dieta zabójcza - bez końca coraz to wyższy cholesterol. Kiedy przeszedłem na dietę wysokobiałkową tłustą z dużymi ilościami kolagenu skończyły sie problemy z wieńcówką, z krążeniem, i wieloma innymi schorzeniami. Lekarka rodzinna nawet pochwaliła no nareszcie dobrałam właściwe leki - statyny... Nie powiedziałem jej, że ich w ogóle nie stosowałem - wystarczyło, że przeczytałem ulotkę i ostrzeżenia co może mi grozić wskutek ich zażywania zgodnie z przepisaną receptą lekarską. Ludzie nie dajcie się korporacjom finansowo-medycznym, których zadaniem jest tzw niby to leczenie bez wyleczenia, bez dochodzenia co stanowi przyczynę problemu. Dla nich ważny jest objaw i jego pudrowanie... Wystarczy, że posłuchacie co ma wam do powiedzenia Jerzy Zięba oraz inni mądrzy Ludzie świata medycyny, którzy nie ulegli wpływom zakłamanych korporacji nie szanujących zdrowia ludzkiego zwłaszcza tych, którzy nie podlegają spożywaniu produktów koszernych i z rytualnych ubojów !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie emeryt - obecnie zdrowy jak rydz ! Czego i wam życzę !
Dieta mi niestety zbytnio nie pomogła. Dopiero kwasy omega 3 DHA pomogły przywrócić prawidłowy poziom cholesterolu. Odkąd biorę Gold Omega 3 cieszę się znacznie lepszym zdrowiem. Pozwalam sobie nawet tłusto zjeść i nie mam problemów z cholesterolem.
OdpowiedzUsuńNajprostsze i naturalne sposoby na obiżenie cholesterolu są najlepsze, od lat zmagałam się z wysokim cholesterolem, koleżanka dała mi kilka porad, troszkę ruchu, produkty, które obniżają cholesterol i mega różnica, polecam
OdpowiedzUsuńhttp://shareinfo.pl/jak-skutecznie-obnizyc-cholesterol-domowymi-sposobami-nie-daj-sie-zlemu-cholesterolowi/