Szukaj na tym blogu

wtorek, 4 czerwca 2013

Dieta Haya- niełączenie pokarmów. Zdrowie na dłużej


Mądra dieta na dłużej - Zdrowiej nie łączyć

Lekarz William Hay jest uznawany za odkrywcę diety rozdzielnej albo też diety świadomego łączenia produktów żywnościowych.

Według teorii dr. Williama Haya sprawny organizm to organizm z właściwie funkcjonującą przemianą materii. Każde zaburzenie w tym procesie powoduje odkładanie się trujących związków i – co za tym idzie – rozmaite schorzenia i dysfunkcje poszczególnych organów. W wyniku doświadczeń (przeprowadzonych na początek na sobie samym, a następnie na chętnych pacjentach) dr Hay opracował specjalną dietę, która zapewnia zdrowie, dobre samopoczucie i zgrabną sylwetkę. Od czasów dr Haya powstało wiele odmian diet niełączenia, są one przez większość dietetyków uznawane za zdrowe i skuteczne.

Dieta dr Haya opiera się ona na dwóch zasadach :

1. Spożywanie osobno produktów białkowych i węglowodanowych

2. Utrzymywanie na stałym poziomie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Ponieważ podczas trawienia białek powstaje w organizmie odczyn kwaśny, a węglowodanów – alkaliczny, należy jadać je oddzielnie. Produkty dzielimy na 3 grupy: białkowe (np. mięso, ryby, sery, jaja, jogurt, fasola, soja) węglowodanowe (np. chleb, kasze, makaron, ziemniaki, płatki, ryż, miód, kukurydza) i neutralne. Za neutralne uważa się warzywa oprócz ziemniaków, świeże owoce, masło, nasiona, orzechy, oliwę. Produkty neutralne można łączyć ze wszystkimi innymi. W ciągu tygodnia można schudnąć 2 kilogramy. Jak widać, trudno tu liczyć na spektakularne sukcesy i nie jest to żadna dieta - cud. Za to jej systematyczne stosowanie może nas zdrowo i spokojnie doprowadzić do upragnionego rozmiaru, dalekiego od XXL.

Zalecenia:

- Posiłki białkowe od węglowodanowych powinna dzielić trzygodzinna przerwa.
- Z jadłospisu należy wyeliminować: cukier, kawę, mocną herbatę, alkohol, białe pieczywo, tłuste mięso i wędliny, produkty konserwowe i fast-foody
- Jemy często – 4-5 razy dziennie, ale niewielkie porcje
- Pijemy między posiłkami, nigdy w ich trakcie
- Nie smażymy potraw
- Między posiłkami jemy świeże owoce

Przykładowy jadłospis:

1 dzień
-śniadanie – omlet z pomidorami
-obiad – cukinia nadziewana kaszą gryczaną
- kolacja – makaron z sosem z orzeszków ziemnych, oliwy i bazylii

2 dzień
-śniadanie - twarożek ze szczypiorem i rzodkiewką
-obiad – duszona cielęcina w sosie warzywnym
- kolacja – pory zapiekane z jabłkami, ziarnem sezamowym i śmietaną

3 dzień
-śniadanie - musli z owocami i ziarnami
- obiad- zupa grzybowa z grzankami, kluski serowe (z grysiku)
- kolacja – racuchy z cukini i sera feta

4 dzień
- śniadanie - mus owocowo- serowy z dodatkiem płatków migdałowych i siemienia lnianego
- obiad- chłodnik ogórkowy z czosnkiem, filet z soli w sosie z pieczarek
- kolacja – ryż z warzywami po chińsku

5 dzień
-śniadanie – sałatka z cykorii, bananów i płatków migdałowych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem i miodem
- obiad – gulasz z indyka z ananasem, imbirem i kiełkami
- kolacja – kluski ziemniaczane z sosem z porów i cebuli

6 dzień
- śniadanie– sałatka z serka homogenizowanego z orzechami laskowymi, kiwi i pomarańczą
- obiad – kurczak duszony z bakłażanem i pieczarkami
- kolacja – kotlety rybne z warzywami i mozzarellą

7 dzień
-śniadanie – ser wędzony z sezonowymi owocami
-obiad – polędwiczki wieprzowe pieczone w folii z brukselką i marchewką
- kolacja - makaron z oliwą, brokułami, czosnkiem, pestkami słonecznika i płatkami migdałów
(PAI)http://www.ny.pl/index.php?o=porady/artykul/73

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz