Witamina B7 (Biotyna, witamina H)
witamina rozpuszczalna whttp://www.witaminy.org.pl/witamina-b7-biotyna-witamina-h/ wodzieJest substancja witaminopodobną. To złożony kwas organiczny zawierający siarkę, jest syntetyzowany przez bakterie jelitowe i występuje w szerokiej gamie produktów żywnościowych. Należy do kompleksu witamin z grupy B.
Funkcje:
- podobnie jak inne witaminy z grupy B bierze udział w syntezie i rozkładzie tłuszczów, aminokwasów i węglowodanów, czyli jest konieczna w przemianie materii
- podczas procesu trawienia wydziela się z białka zawartego w pożywieniu i przedostaje się do krwi lub sama ulega przetworzeniu w ściance jelit
- odgrywa dużą rolę w przemianie glukozy, przede wszystkim w pierwszym etapie, w którym współdziała z insuliną, hormonem trzustki
- pobudza proces przemiany glukozy powstającej w wątrobie, w której witamina ta jest magazynowana
- stabilizuje także poziom glukozy we krwi. Oddziaływanie tych dwóch substancji jest więc istotne szczególnie dla osób chorych na cukrzycę, u których dodatkowe dawki witaminy B7 mogą poprawić przemianę glukozy
- odpowiednia ilość witaminy B7 w organizmie ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego
- wpływa na witalność, dobre samopoczucie, a także odczuwanie bólu oraz wrażliwość czuciową
- współdziała z aminokwasami, takimi jak walina, leucyna lub izoleucyna, które są substancjami białkowymi aktywnymi w mięśniach, co powoduje, że ma duże znaczenie dla zaopatrzenia nerwów w energię
- B7 może być również nazywana witaminą piękności, gdyż wpływa na prawidłowy stan skóry, a także włosów i paznokci
- kontroluje tłuszczową przemianę materii
- zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych
- uczestniczy także w procesie tworzenia hemoglobiny będącej barwnikiem czerwonych krwinek
- łagodzi objawy niedoboru witaminy B5 i cynku
Profilaktyka:
- utrata i siwienie włosów
- bóle mięśniowych
- egzema
- zapalenie skóry
- problemy skórne
- niektóre rodzaje cukrzycy
Niedobór witaminy B7:
Brak witaminy B7 zdarza się rzadko. Można go jednak zaobserwować u pacjentów szpitali karmionych sztucznie lub poddawanych długotrwałej kuracji sulfonamidami czy antybiotykami, które hamują wzrost bakterii produkujących tę witaminę w organizmie, co może powodować awitaminozę.
- zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego
- depresja
- apatia
- wzmożona senność
- stany lękowe
- halucynacje
- bóle mięśni
- nerwowość
- rozdrażnienie
- lękliwość
- nadwrażliwość czuciowa
- cierpnięcie dłoni i stóp
- nudność
- brak apetytu
- niedokrwistość
- powiększenie wątroby
- wzrost cholesterolu we krwi
- zapalenia skóry, spojówek
- włosy i skóra tracą barwę
- błony śluzowe ust i gardła stają się szare
- problemy skórne tj.: wypadania włosów, łuszczenia się naskórka, łojotok i łupieżu, skóra jest tłusta, przybiera szarawy odcień, włosy tracą połysk, a paznokcie się rozdwajają
Przedawkowanie:
- w odniesieniu do ludzi nie stwierdzono toksyczności witaminy B7, chociaż u ciężarnych szczurów, które przyjmowały zwiększone dawki tej substancji, następowały zaburzenia w wytwarzaniu estrogenu, a nawet resorpcja płodu
- bóle brzucha,
- nudności, wymioty
- złe samopoczucie
- niekiedy biegunka
Co wpływa na polepszenie wchłaniania: współdziała z witaminami B5, B9, B12, magnez, mangan
Źródła w żywności:
Jest ona szeroko rozpowszechniona w wielu produktach żywnościowych, jednak zawierają one jej bardzo mało. Można ją znaleźć w mleku, wątrobie, nerkach, żółtku jaj, serze, otrębach, rybach (sardynkach, łososiu), drożdżach, mięsie wieprzowym, cielęcym, drobiowym, ciemnym ryżu, kukurydzy i mące ze zbóż. Znajduje się w owocach tj.(arbuzach, bananach, melonach, grejpfrutach, brzoskwiniach, winogronach), warzywach (kalafiorach, burakach, cebuli, grochu, pomidorach, szpinaku, marchwi) oraz orzechach, soi, rzepaku i słonecznikach.
Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu | [µg] |
Wątróbka | 102 |
Mąka sojowa | 63 |
Żółtko jaj | 54 |
Orzechy włoskie | 37 |
Orzechy ziemne | 31 |
Sardynki | 21 |
Migdały | 17 |
Grzyby | 15 |
Ryż naturalny | 9 |
Mąka pełnoziarnista | 7 |
Szpinak | 6 |
Kraby | 6 |
Szynka | 5 |
Marchew | 3 |
Pomidory | 2 |
Ser chudy |
Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B9 dla różnych grup ludności*
Grupy ludności | Witamina H |
Zalecane normy dietetyczne [µg / dzień] | |
Dzieci 1-3 lat | 8 |
Dzieci 4-8 lat | 12 |
Chłopcy 9-13 lat | 20 |
Młodzież męska 14-18 lat | 25 |
Mężczyźni 19-30 lat | 30 |
Mężczyźni 31-50 lat | 30 |
Mężczyźni 50-70 lat | 30 |
Mężczyźni powyżej 70 lat | 30 |
Dziewczęta 9-13 lat | 20 |
Młodzież żeńska 14-18 lat | 25 |
Kobiety 19-30 lat | 30 |
Kobiety 31-50 lat | 30 |
Kobiety 50-70 lat | 30 |
Kobiety powyżej 70 lat | 30 |
Kobiety ciężarne do 18 lat | 30 |
Kobiety ciężarne 19-30 lat | 30 |
Kobiety ciężarne 31-50 lat | 30 |
Kobiety karmiące do 18 lat | 35 |
Kobiety karmiące 19-30 lat | 35 |
Kobiety karmiące 31-50 lat | 35 |
Ciekawostki:
- łagodzi objawy niedoboru witaminy B5 i cynku
- wchłanianie witaminy H zaburzają estrogeny
- niedobory mogą wpłynąć na powstawanie wad wrodzonych u płodu
Suplementy zawierające witaminę B7:
- Vital 0 - 40 ug
- Vital A - 40 ug
- Vital B – 40 ug
- Vital AB – 40 ug
- Full Spectrum – 40 ug
- Lion Kids D – 35 ug
- Senior Formula – 50 ug
- Menopausal Formula - 30 ug
- New Life - 60 ug
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz